Azbej Tristan: Magyarország érdekelt Örményország és a kaukázusi régió stabilitásában

Örményország és a kaukázusi régió stabilitásában érdekelt Magyarország, ezért a hétfőn kezdődött magyar soros EU-elnökség idején arra törekszik, hogy erősítse Örményország és a kaukázusi régió kapcsolatait az Európai Unióval – mondta az MTI-nek hétfőn Jerevánból telefonon nyilatkozva a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke.

Azbej

 

Azbej Tristan – aki hétfőn egynapos hivatalos látogatásra érkezett az örmény fővárosba – elmondta, hogy erről tájékoztatta az örmény külügyminiszter-helyettest és ezt ismerteti majd este a Jerevánba akkreditált magyar diplomáciai testület fogadásán.

Az államtitkár kiemelte, hogy tovább erősödik és új elemekkel is bővül a két ország együttműködése. Magyarország a Hungary Helps programban újabb támogatást nyújt azoknak az örmény családoknak, amelyek a „karabahi eszkaláció” után települtek vissza Örményországba.

A 200 millió forintos támogatás élelmiszerre, háztartási cikkekre, lakhatásra, szociális ellátásra és a gyermekek oktatására fordítható”

– tette hozzá az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban már 40 millió forintos gyorssegélyt adott a rászorulóknak az Örmény Vöröskereszten keresztül, szintén a Hungary Helps programban.

Az örmény külügyminiszter-helyettes a mostani megbeszélésen köszönetet mondott azért, hogy Magyarország elsőként segített a rászorulóknak”

– jelezte Azbej Trisztán.

Az együttműködés részeként a magyar állam támogatásával szeptembertől vendégelőadót fogadnak az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen - közölte az államtitkár, utalva a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az örmény egyetem együttműködésére. Megemlítette, hogy a Stipendium Hungaricum programban ösztöndíjas örmény diákokat tanulhatnak Magyarországon.

Azbej Tristan elmondta, hogy a magyar delegáció a látogatásra a Wizz Air első Budapest - Jereván közvetlen légi járatával érkezett.

Ez is azt mutatja, hogy sikeres a két ország együttműködése, a baráti kapcsolatok erősödtek az elmúlt másfél évben, miután Magyarország és Örményország újra felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat”

– hangsúlyozta az államtitkár.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!