Azbej Tristan: Magyarországnak útmutató szerepe van a migráció helyes kezelésében

Az ENSZ globális migrációs paktuma egy tévút, káros és veszélyes minden érintett szempontjából. A migráció a kibocsátó országokból éppen azokat a fiatal, dolgos kezeket csábítja el, akikre hazájuknak is szüksége lenne – jelentette ki a Pesti Srácoknak Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért létrehozott államtitkárság vezetője.

Azbej Tristan (KDNP), a miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője

Azbej Tristan hangsúlyozta, az Országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el nemrégiben a Hungary Helps Programról szóló törvényjavaslatot, amely egyértelműen megfogalmazza a program küldetését. Úgy vélte, a migrációs paktum  elfogadása csak azt bizonyítja, hogy Magyarországnak továbbra is útmutató szerepe van.

Az ENSZ globális migrációs paktumának aláírásával csak megerősödött a Hungary Helps Program, az üldözött keresztények támogatásának, és a helybenmaradás elősegítésének szükségessége – nyilatkozta portálunk kérdésére Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért létrehozott államtitkárság vezetője.

Hozzátette, a paktum elfogadása csak azt bizonyítja, hogy a migráció tovább erősödhet, ezért Magyarországnak továbbra is útmutató szerepe van. Úgy vélte, az ENSZ globális migrációs paktuma egy tévút, káros és veszélyes minden érintett szempontjából. A migráció a kibocsátó országokból éppen azokat a fiatal, dolgos kezeket csábítja el, akikre hazájuknak is szüksége lenne. Ugyanakkor a gazdasági bevándorlók is rendszerint csalódnak Európába érkezve, ráadásul többségük nem tud, vagy nem is hajlandó integrálódni. Az ENSZ azzal, hogy keretekbe foglalja ezt a káros gyakorlatot, emberek életének veszélyeztetéséhez járul hozzá – tette hozzá. A magyar kormány álláspontja szerint nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell helybe vinni.

Mint Azbej Tristan elöljáróban hangsúlyozta, a Hungary Helps a közelmúltban három nagyobb projektet is támogatott, csatlakozott a Szíriai Nyitott Kórházak-programhoz, Kongóban egy magyar misszionárius szemorvos kórházát támogatták, és az iraki keresztények lakó-, és közösségi épületeinek újjáépítését is újabb kétmillió euróval segítették. Továbbá jelentős eredménynek nevezte, hogy az Országgyűlés nemrégiben elfogadta a programról szóló törvényjavaslatot. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a keresztény a legüldözöttebb vallás, ezt innen Európából olykor nehéz elhinni, pedig az előjelek már itt is látszanak, a migrációval együtt a keresztények, a kereszténység ünnepei elleni támadások is megjelentek Európában. A bevándorlóországokban mindennapos, hogy keresztény gyermekeket inzultálnak.

Elsöprő a hazai támogatottság a Hungary Helps mellett

Azbej Tristan hangsúlyozta, az Országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el a Hungary Helps Programról szóló törvényjavaslatot, amely egyértelműen megfogalmazza a program küldetését, rögzíti a humanitárius segítségnyújtás területeit, valamint létrehozta a Hungary Helps támogatáskezelő ügynökséget, egy olyan nonprofit társaságot, amely a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ellátja a támogatási feladatkört, együttműködhet más segélyügynökségekkel, és fogadhat támogatásokat, felajánlásokat. Az államtitkár hozzátette, a törvény emellett jogtechnikai rendelkezéseket is megfogalmaz, hogy a támogatások útja, átláthatósága és elszámoltathatósága biztosítva legyen.

Van még Európában olyan nemzet, amelynek fontos a szolidaritás a keresztényekkel

Az államtitkár szólt nemrégiben befejezett humanitárius körútjáról, amely ezúttal Egyiptomot és Etiópiát érintette. Mint kifejtette, Egyiptomban átadta a novemberi, El Minja-i terrrortámadás kopt keresztény áldozatai hozzátartozóinak szánt magángyűjtésből és állami hozzájárulásból származó adományt. Hangsúlyozta, a személyes találkozás alkalmával reményét fejezte ki, hogy a segítség képes valamelyest enyhíteni a tragédia anyagi megrázkódtatásán. Ugyanakkor az adomány nemcsak a magyar emberek támogatása, de egyszersmind kiállás és üzenet is, hogy van Európában egy olyan nemzet, amelynek fontos a keresztény szolidaritás kifejezése, és a távolból is szívükön viselik a kopt keresztények sorsát – emelte ki.

Az államtitkár Egyiptomról szólva általánosságban elmondta, több hazai és nemzetközi fórumon hangsúlyozták, nagyra értékelik Egyiptom vezetésének küzdelmét az Iszlám Állam szélsőséges iszlamistái tevékenységének visszaszorítása érdekében. Hozzátette, meggyőződésük, hogy az Al-Sisi-kormány elkötelezett a kopt, és más vallási és etnikai kisebbségek védelmében, ráadásul a merényleteknek sok muzulmán áldozata is van, a szolidaritásunk rájuk is kiterjed. Azbej Tristan kiemelte, Egyiptom kritikusainak észre kell venniük, hogy a keresztények és kisebbségek védelme ma sokkal erőteljesebb, mint az előző vezetés idején. Al-Sisi elnök többször is tiszteletét tette kopt keresztény ünnepeken, és maga vezette a 2016-os kairói templomrobbantás helyszínére induló gyászmenetet. Ugyanakkor megjegyezte, bár a kormányzat erővel és a gesztusok szintjén is kiáll a kisebbségek védelmében, ennek ellenére a perifériális, vidéki régiókban érik atrocitások a keresztényeket.

Az államtitkár kitért arra, Kairóban volt alkalma találkozni Maggie Gobran kopt szerzetesnővel, akit kairói Teréz anyaként is emlegetnek. Mint elmondta “Mama Maggie” Böjte Csaba testvérhez hasonló küldetést vállalt Kairóban. Több ezer, szeméttelepeken tengődő árvájának nyújt alapvető higiénés ellátást, oktatást és családot, minimális nyugati támogatásból.  Mint Azbej Tristan megjegezte, az ENSZ-nek  migrációs paktum helyett olyan programokat kellene támogatnia, amelyek az elesett, iskolázatlan gyermekeket támogatják, az elvándorlás ösztönzése helyett.

Etiópia szegény, de szolidáris mintaország

Azbej Tristan portálunknak arról beszélt, új, a migráció csillapítása szempontjából is fontos állomása lehet a Hungary Helps programnak Etiópia, ahol már egy évtizeddel ezelőtt is 650 ezer dolláros támogatási programot indított a magyar kormány. Mint kifejtette, Etiópiába azért látogatott el, mert Kelet-Afrika az Európába irányuló migráció egyik fő forrása, ehhez képest az ország a régióban befogadja a Dél-Szudánból, Szudánból, Szomáliából, Eritreából érkező keresztény és nem keresztény menekülteket. Hozzátette, Etiópia több mint egymillió menekültet lát el, e törekvésében pedig támogatni kell. Az államtitkár elmondta, tárgyalásai során találkozott a helyi keresztény közösségek vezetőivel, így a 40 milliós ortodox egyház pátriárkájával, a 20 milliós protestáns evangéliumi egyház vezető püspökével, és az etióp katolikus egyház fejével. Mint elmondta, a szélsőséges iszlamizmus elleni küzdelem, és a menekültek befogadása és ellátása hatalmas társadalmi munka, amelyet a zömében a keresztény egyházak végeznek, amelyek az etióp szociális rendszer egyik gerincét alkotják.

Azbej Tristan emondta, az évtizedekkel korábbi éhinségek következtében Etiópia neve összekapcsolódott a szegénységgel, holott mára egy stabil, fejlődő és biztonságos országgá vált, amelynek életszínvonala, szociális és egészségügyi ellátórendszere az afrikai átlagot hozza. Az ország gyarapodását ugyanakkor érezhetően visszafogja a milliós nagyságrendű menekült ellátása. A Hungary Helps Program Etiópia esetében éppen ezért azt vizsgálja, hogyan segíthetne a sokszor elégtelen szociális ellátórendszer működtetésében. Az államtitkár további támogatandó területnek nevezte a menekülttáborok fenntartását, utalva a útjának egyik állomására, a Mai Aini (Könny és Szomorúság) menekülttáborra Etiópia északi részén.

Mint elmondta, a táborban mintegy 15 ezer menekült él, jelentős részük keresztény, vagy politikai menekült. Itt az etiópiai kormány, az egyházak és a civil szervezetek minden erőfeszítése ellenére az emberhez méltó élethez feltételei nem teljesülnek. Hozzátette, ráadásul közel ezer, kísérő nélkül érkezett árva kisgyermek él itt, az év több hónapjában nincs egészséges ivóvíz, és egyetlen orvos látja el a táborlakókat. Azbej Tristan elmondta, személyes beszélgetésekből kiderül, legtöbben a „családjukra nehezedő nyomás” miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat, ahol másodrendű állampolgárként kezelték őket. Ezek a menekültek zömében Etiópiából nem készülnek tovább menni, azzal kapcsolatban azonban pesszimisták, hogy lesz-e valaha lehetőségük hazatérni. A Hungary Helps jelenleg annak lehetőségét vizsgálja, hogy magyar szakemberek bevonásával megoldhatóvá váljon a tábor számára egész évben a tiszta ivóvíz biztosítása.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!