Azbej Tristan: Mi segítséget viszünk oda, ahol baj van, nem a bajt hozzuk ide

Magyarország egyedülálló programjával élen járt az üldözött keresztény közösségek megsegítésében, eddig is erején felül teljesített, egyedül azonban kevés ehhez, ezért nemzetközi koalíciót építünk – mondta a Magyar Időknek Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint ezt tükrözik a külföldi látogatásaik is: ha megnézzük, hogy merre jártak, akkor az említett, támogatásra kijelölt országok közösségein kívül a potenciálisan számításba jöhető nyugati szövetségeseket keresték fel.

– Azzal, hogy a 2016-ban létrehozott, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Miniszterelnökséghez, a magyar államigazgatás egyik csúcsszervéhez került, államtitkársági rangra emelve, a program szempontjából még hatékonyabb, koordinált, szakpolitikai irányítás valósulhat meg – nyilatkozta Azbej Tristan.
Azbej Tristan, a miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője

A Miniszterelnökségnek az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: a Magyarország összes humanitárius segítségnyújtását felölelő, 2017-ben elindított programban az üldözött keresztény közösségeket 4,5 milliárd forinttal támogatták.

– Az egyes projektek megvalósításában az állam számít az egyházi és a nem kormányzati karitatív szervezetek közreműködésére is – tette hozzá.
A kormánypárti politikus jelezte: a program keretében az iraki kurdisztáni Erbílben a magyar katolikus hívek adományaiból és magyar állami hozzájárulásból építettek fel az országon belüli menekült gyermekeknek egy iskolát.

Továbbá Irakban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, illetve Szíriában a Máltai Szeretetszolgálattal együtt folytattak humanitárius segélyprogramokat. Keresztény közösségeket támogattak még Jordániában, Libanonban, Egyiptomban, illetve Nigériában is. Üldözött és diszkriminált keresztény fiataloknak ösztöndíjprogramot is indított a magyar kormány.

Az államtitkár hangsúlyozta: az anyagi érvek is a program mellett szólnak, hiszen például a kevesebb mint hatszázmillió forintból újjáépített iraki Tell-Aszkufba ezer család, mintegy ötezer ember tért vissza.

– Ez a segítség elenyésző, tört része annak a mintegy kilencmillió forintnak, amelyet a Soros György által ismertetett tervezet szánt fejenként az EU-ba érkező migránsok beilleszkedésére – jegyezte meg.

Azbej Tristan megerősítette: a jövőbeni szempontrendszer változatlan, mi segítséget viszünk oda, ahol baj van, nem a bajt hozzuk ide; a szülőföldön való megmaradást segítjük, a migráció megelőzése, az üldözött, eltűnés szélére került keresztény közösségek megmentése a cél.

– Magyarország egyedülálló programjával élen járt az üldözött keresztény közösségek megsegítésében, eddig is erején felül teljesített, egyedül azonban kevés ehhez, ezért nemzetközi koalíciót építünk.

Ezt tükrözik külföldi látogatásaink is: ha megnézzük, hogy merre jártunk, akkor az említett, támogatásra kijelölt országok közösségein kívül a potenciálisan számításba jöhető nyugati szövetségeseket kerestük fel – tette hozzá.

Az államtitkár szerint megvannak az első sikerek: az Amerikai Egyesült Államok kormánya mintának tekinti a magyar programot, a V4-es relációban pedig Lengyelországgal sikerült közös humanitárius, a migrációt megelőző segélyprogramot indítani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!