Azbej Tristan: Mindszenty József mottója ma is érvényes

A nemzet igazi nagyjai arról ismerszenek meg, hogy az irántuk való tisztelet sosem művi és mesterséges, hanem mindig élő és természetes. Így áll előttünk Mindszenty József bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása is, aki 45 éve ezen a napon hunyt el.

Azbej Tristan (KDNP), üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár

A tiszteletreméltó bíboros bátor és rendíthetetlen egyénisége a magyar egyháznak és utolsó államférfija a hazának, aki ellenállt mindkét szélsőségnek: mind a nyilasok, mind a kommunisták börtöneit megjárta, halálbüntetést, majd azt életfogytiglanira változtatva, hosszú rabéveket és borzalmas kínzásokat elszenvedve. Hogy mi volt a „vétke”? Szenvedélyesen szerette hazáját és egyházát, olyannyira, hogy a Jó Pásztor módjára életét is feláldozta volna értük.

Mindszenty József a kommunista egyházellenes terrornak nemcsak áldozata, de egyben az azzal szembeni hősies ellenállás példaképe is. A sokak számára ismert püspöki jelmondata, a „Pannonia sacra” ( Hogy Magyarország szent legyen") nem üres szólam volt, hanem egész élethivatása és álma, amiért áldozatokkal teli vértanú életet vállalt. Mottója ma is érvényes, betöltendő feladat, hiteles személye pedig a keresztényüldözés elleni küldetésünk iránytűje és kimeríthetetlen ösztönző ereje.