Azbej Tristan: Nem vagyok naiv, magától nem fog lemondani Niedermüller Péter

Folytatni kell a tiltakozást, ki kell kényszeríteni Niedermüller Péter távozását! – mondta a Vasárnap.hu-nak adott interjújában Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, aki maga is felszólalt a DK-s erzsébetvárosi polgármester lemondását követelő csütörtöki tüntetésen a VII. kerületi városháza előtt. A tüntetők az ellenzéki politikus azon kijelentése ellen tiltakoztak, amelyben „rettenetes képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára beszédet mond az erzsébetvárosi önkormányzat épülete előtt Niedermüller Péter polgármester (DK) rasszista és kereszténygyűlölő szavai miatt megrendezett tüntetésen. (Budapest, 2020.01.30. KDNP fotó: Váli Miklós)

– Egy Facebook-bejegyzésében a minap arról írt: a dehumanizáció mindig az első lépés az üldöztetés felé, és Niedermüller Péter kijelentéseivel, úgy tűnik, ezt a lépést megtette a magyar újbaloldal is – vele az élen.

– Niedermüller Péter egy emberi méltóságukban sokakat sértő, kifejezetten rasszista és kirekesztő nyilatkozatot tett az ATV műsorában. Ha körbenézünk a világban, sok ilyesfajta gondolattal találkozunk internetes kommentcsatákban vagy akár lelátókon, csakhogy most az történt, hogy az ellenzék egyik vezető politikusa, a Demokratikus Koalíció alelnöke, egy polgármester, egy európai parlamenti képviselő tett mélyen rasszista és keresztényellenes megjegyzést. Ma olyan világot élünk, hogy a hazánktól keletre, délre levő régiókban több százmillió embert üldöznek, és ezreket gyilkolnak meg keresztény hitük miatt. Nyugat-Európában is egyre erőszakosabb méreteket ölt a keresztényellenesség – már halálos áldozata is van –, nos, ha mindezek közepette Magyarországon egy politikus olyan kijelentéseket tesz, mint Niedermüller Péter tette, a fölött nem lehet elsiklani. Azzal azonnal szembe kell helyezkedni, el kell utasítani.

– Van erre reális esély? A tüntetés előtt egy-másfél órával Niedermüller Péter még egy olyan közleményt adott ki, amelyben újra csak mentegette magát, és azt írta: ő világéletében az emberi méltóságért, a jogegyenlőségért harcolt.

– A politikában már-már természetszerű, ha egy közéleti szereplő keresi a konfliktust. Eleinte mégis szívből reméltem, hogy Niedermüller Péter szavai nem ennek tudhatók be, hanem valójában csak nyelvbotlást követett el. Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy rosszul fogalmazunk… De nem az utóbbiról van szó, hiszen ő nyíltan felvállalta utólag is a megnyilvánulását. Sőt, még büszke is rá, cinikus nyilatkozatokat tett azzal kapcsolatban – de nemcsak ő maga, hanem a Demokratikus Koalíció és az ellenzéki szivárványkoalíció más tagjai is.

Ugyanakkor a nevében balliberális Momentum és mások sem ítélték el ezt a nyilatkozatot. Sajnos azt látjuk, hogy nincs meg bennük az önreflexiónak az határozottsága, hogy kimondják: eddig és ne tovább! Ezért kell az embereknek kinyilvánítaniuk azt akaratukat a tekintetben, hogy igenis tiszteletben kell tartani az emberi méltóságot! Többször lehettünk tanúi a történelemben annak, amikor sokak halálához vagy erőszakos eszmék terjedéséhez vezetett egy-egy Niedermülleréhez hasonló elszólás, úgyhogy nem vagyok sem idealista, sem naiv, tudom, hogy magától nem fog lemondani Niedermüller Péter. Ezért kell folytatni a tiltakozást, és nyomást helyezni rá, hogy mondjon le. Ki kell kényszeríteni Niedermüller Péter távozását, ki kell vonulnia a magyar politikából, a magyar közéletből!

– A csütörtöki demonstrációra a balliberális ellenzéki erők részéről kiküldtek olyan ellentüntetőket, akik például végigkiabálták Radnóti Miklós versét. Hogy lehet párbeszédet folytatni ilyen pártokkal, ilyen politikusokkal?

– Én valahol sajnálom ezeket az embereket, és ahogy a beszédemben is elmondtam, őszintén azt kívánom nekik, hogy egyszer majd érezzék át azt, ami miatt összegyűltünk ennyien, ami mellett kiálltunk a demonstráción, és ami összeköt mindannyiunkat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!