Azbej Tristan Washingtonban, a vallásszabadsággal foglalkozó nemzetközi csúcstalálkozón beszélt a Hungary Helps-ről

Azbej Tristan, a magyar kormány üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps (Magyarország Segít) Program (HHP) megvalósításáért felelős államtitkára részt vett és felszólalt a nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozón (IRFS) az amerikai fővárosban csütörtökön.

Az Egyesült Államok négy évvel ezelőtt tűzte zászlajára, hogy otthont ad a világban a nemzetközi vallásszabadsággal foglalkozó egyházi vezetők, civil szervezetek és kormányzatok csúcstalálkozójának Washingtonban.

Az államtitkár kiemelt előadóként beszámolt a magyar humanitárius modell létrehozásáról és eredményeiről. A magyar kormány képviseletében hangsúlyozta, hogy

korunk egyik legnagyobb humanitárius válsága a keresztényüldözés, amely 340 millió embert érint világszerte,

és erről a válságról szerinte általában mélyen hallgatnak a nemzetközi fórumokon.

Felszólalásában bemutatta a HHP eredményeit, köztük azt, hogy az elmúlt négy évben a támogatásaikkal negyedmillió embert értek el világszerte. Ennyi ember számára tették lehetővé, hogy a szülőföldjükön megmaradjanak, vagy éppen a migrációból visszatérjenek oda.

Azbej Tristan a NewsmaxonAzbej Tristan államtitkár, a KDNP alelnöke (jobbra) amerikai látogatása során interjút adott a világ egyik legjelentősebb konzervatív hírcsatornájának, a Newsmaxnek is 

A HHP széles körű nemzetközi elismertségnek örvend – mondta Azbej Tristan, aki ennek több jelét is tapasztalta a nemzetközi csúcstalálkozón, amelynek közönsége előtt köszönetét fejezte ki a magyar kormány és a magyar emberek felé többek között Bassár Varda iraki káld katolikus egyházi vezető, Erbíl érseke, Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto katolikus egyházmegye püspöke, valamint Andrew Brunson befolyásos közszereplő, baptista tiszteletes.

Az államtitkár a csúcstalálkozó mellett számos megbeszélést folytatott amerikai kormányzati szereplőkkel: az amerikai nemzetközi fejlesztési szervezet (USAID) és az amerikai külügyminisztérium munkatársaival, kongresszusi képviselőkkel, valamint a vallásszabadság védelme területén munkálkodó civil szervezet és egyházi szervezetek vezetőivel. Példaként említette Nadine Maenzát, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős bizottságának (USCIRF) egyik vezetőjét, Toufic Baklinit, az egyik legnagyobb amerikai keresztényvédelmi szervezet (IDC) elnökét, valamint Jos Doumát, a nemzetközi vallásszabadság-szövetség főtitkárát.

Azbej Tristan az amerikai partnerekkel arról tárgyalt, hogy miképpen hosszabbítható meg és terjeszthető ki a HHP és az USAID között 2018-ban aláírt kétoldalú együttműködési megállapodás, amelynek keretében a magyar és az amerikai kormányzati szerv Irakban az üldözött keresztény és az üldözött jazidi közösség tagjait segítette meg.

A tárgyalások másik témája az volt, hogy kiterjeszthető-e ez a támogatási forma és együttműködés az afrikai üldözött keresztény közösségekre, illetve Afrikában a humanitárius válságövezetekben a kiszolgáltatott nők és leánygyermekek megsegítésére.

Azbej Tristan interjút adott az üldözött keresztények megsegítése és a keresztény értékek védelme témakörében a világ egyik legjelentősebb konzervatív hírcsatornájának, a Newsmaxnek. Ezen szóba került a magyarországi gyermekvédelmi törvény és az azzal kapcsolatban kialakult nemzetközi álhírkampány. Az államtitkár az interjúban azt is kifejtette, hogy Magyarország milyen módon lép fel a gyermekek elleni támadásokkal szemben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!