Bagdy Gábor: A diktatúra lényege a félelem fenntartása és az emberi lélek megtörése volt

2019. február 25-én a kommunizmus áldozatainak emlékére a Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi megemlékezést tartott, melyen dr. Bagdy Gábor, a fővárosi választmány elnöke köszöntötte nyitóbeszédével az egybegyűlteket.

Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes, a  KDNP fővárosi választmányának elnöke beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emlékére a Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi megemlékezésén, 2019. február 25-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

Bagdy Gábor beszédében rámutatott, hogy Kovács Béla politikai leszámolása csak a kezdet volt, később civilek milliói áldozták fel életüket. Mint mondta, „a kommunizmus alatt senkinek sem járt a biztonság, a bizalom és a szabadság. A diktatúra lényege a félelem fenntartása és az emberi lélek megtörése volt”.

Mezey IstvánMezey István, a KDNP budapesti választmányának ügyvezető titkára a Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi megemlékezén, 2019. február 25-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

A korszakot többek között a vallásüldözés is jellemezte, melyből Mindszenty József szerepét hangsúlyozta, mivel idén nemzetközileg is híressé vált perének 70. évfordulójára emlékezünk. Kiemelte, hogy „Mindszenty József, mint katolikus püspök, majd később esztergomi érsek mindkét diktatúra áldozatává vált. Azáltal, hogy a folyamatos kínzások és vallatások közepette is ellenállt és hű maradt elveihez, még többen megismerhették a kommunizmus igazi arcát, erőt meríthettek állhatatosságából. Püspöki jelmondata a „Devictus vincit” (legyőzetve győz) talán pont ezáltal nyert értelmet. Hiába ítélték el, nem tudták megtörni.”

Schanda TamásSchanda Tamás, államtitkár, a KDNP II. kerületi elnöke a Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi megemlékezén, 2019. február 25-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

Bagdy úr felhívta arra is a figyelmet, hogy a napokban Ferenc pápa jóváhagyásával a boldoggá avatásának első lépése, az életszentség elismerése is megtörtént. „Élete azért is példamutató számunkra, mert a keresztény magyarság érdekében minden áldozatot hajlandó volt meghozni, dacolva egyaránt mindkét diktatúrával, méghozzá úgy, hogy ezért elismerés helyett a száműzetés várt rá. A magyar nemzet támasza, a katolikus vallás védőbástyája volt.” – mondta.

Varga MihályVarga Mihály, pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő a Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi megemlékezén, 2019. február 25-én (KDNP fotó: Váli Miklós)

Beszédét végül a közös emlékezés és az áldozatok előtti főhajtás mellett Mindszenty soraival zárta: „Minden ellenségemnek megbocsátok, de ez nem azt jelenti, hogy életem utolsó percéig ne harcoljak a nemzetet és kereszténységet elnyomó zsarnokság ellen.”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!