Bagdy Gábor: A magyarok és a lengyelek testvéri szeretete kivételes

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, főpolgármester-helyettes beszédet mondott  idősebb Antall József emlékművének megkoszorúzásán.

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, főpolgármester-helyettes beszédet mond Henryk Slawik és idősebb Antall József emlékművének megkoszorúzásán (Budapest, 2019.09.19.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Megemlékezők!
Külön tisztelettel
Jerzy Snopek úr –a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete
Tomasz Trzciński úr –ezredes, katonai attasé
Joanna Urbańska asszony –a Lengyel Intézet igazgatója!
Örömmel köszöntöm Önöket a mai megemlékezésen!

Itt állunk Henryk Slawik és idősebb Antall József - Antall József volt miniszterelnök édesapjának – emlékműve előtt, melyet a Fővárosi Önkormányzat - Grzegorz Łubczyk volt lengyel nagykövet kezdeményezésére és közreműködésével - 2017. június 26-án adott át ünnepélyes keretek között.

Az emlékmű átadást megelőzően 2016 novemberében Tarlós István főpolgármester úrral közösen volt szerencsénk megkoszorúzni az eredeti varsói emlékművet. Ezen a látogatáson fogalmazódott meg először az emlékmű másának magyarországi megvalósulása. Ez az emlékmű tehát már puszta létezésében is kifejezi az erős és aktív kapcsolatrendszert nemzeteink között.

Nem feledkezhetünk meg azonban nemzeteink barátsága mellett a két hős barátságáról sem. Henryk Sławik Id. Antall Józseffel együttműködve 1939 és 1945 között több, mint 30 000 magyarországi lengyel menekült – köztük 5000 lengyel zsidó – életét mentette meg úgy, hogy hamis útlevelet állított ki a nevükre, illetve hamis igazolást adott ki a katolikus felekezethez való tartozásukról.

Jerzy Snopek nagykövet úr kezdeményezésére ma első alkalommal emlékezünk meg együtt arról, hogy 80 évvel ezelőtt a magyarok megnyitották határukat a lengyel háborús menekültek előtt.
 
Remélem, hogy hagyományt teremtünk ezzel a mai ünnepséggel és innentől minden évben megemlékezünk majd a magyarok lengyelek iránti szolidaritásáról ennél az emlékműnél.

A magyarok lengyelek iránti szolidaritása mellett azonban ki kell emelni, hogy ez a szolidaritás kölcsönös és a két nép közötti mély kapcsolat alapozza meg.

A magyarok és a lengyelek testvéri szeretete kivételes, mely közös történelmi gyökereinkre és értékrendünkre nyúlik vissza.

Már olyan régen kultúráink közös része, hogy valószínűleg nincs is olyan ember országainkban, aki nem ismerné a mondást és ezen keresztül népeink történelmi barátságát:
„Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”
Illetve lengyelül,
 „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do bitki, i do szklanki!”

Ezt a barátságot az is táplálta, hogy egymáshoz hasonlóan kis nemzetekként álltunk nagy hatalmak között a történelem viharaiban.

Mindketten szabadságszerető népek vagyunk, akik hazafias küzdelemmel vívjuk ki népeink fennmaradását Európában minden körülmények közt, nem ismerve lehetetlent. Ebben a harcban pedig egyszerre vagyunk egymás példái és szövetségesei.

Igaz volt ez az 1848-49-es szabadságharcra, gondoljunk a lengyel tábornokokra (pl. Bem, Dembinszky) és a lengyel légió segítségére.
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején lelkileg és erkölcsileg, valamint adományokkal támogattak bennünket lengyel barátaink. Többek közt: gyógyszerrel, kötszerrel, élelmiszerrel és ruhával. Ezenkívül példátlan véradással segítették a magyarokat, mondhatjuk úgyis: vérszövetséget kötöttek velünk.

Közös történelmi gyökereink és értékrendünk révén az Európai Unión belül is szoros szövetségesre leltünk egymásban.
Országaink közt nemrég megkezdhette működését a Wacław Felczak Alapítvány a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése, intézményesítése érdekében.

Számunkra történelmünk és jelenünk egyaránt meghatározó és elengedhetetlen része a lengyelekkel kötött testvéri szövetség, így bízom benne, hogy jövőre ugyanitt, ugyanígy ismét találkozunk!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Bagdy GáborHenryk Slawik és idősebb Antall József emlékművének megkoszorúzása (Budapest, 2019.09.19.)

Bagdy Gábor

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, főpolgármester-helyettes beszédet mond Henryk Slawik és idősebb Antall József emlékművének megkoszorúzásán (Budapest, 2019.09.19.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!