Barankovics Emlékérmet vehetett át Firtl Mátyás

Firtl Mátyás korábbi KDNP-s országgyűlési képviselő azt mondja, számára az az elismerés a legértékesebb, amit attól közösségtől kap, amelyért dolgozott. Nyugdíjasként várja az ünnepeket és a családdal közös programokat, de ha hívják, szívesen segít a közösségnek.

Szabadidejében szőlővel és kerttel foglalkozik, vagy legkisebb unokájával, a kis Mátyás Maximmal szervez közös programot, de időről időre akad közéleti teendője is Firtl Mátyásnak, Sopron és környéke korábbi országgyűlési képviselőjének.

A napokban a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmányának ülésén a KDNP legrangosabb elismerését, a Barankovics Emlékérmet vehette át. A méltatás szerint hazánk fejlődésének előmozdításáért, a keresztény szellemiség és a kereszténydemokrácia megerősítéséért végzett munkásságáért kapta a díjat.

– Nagyon meglepett az elismerés. Az országos választmány elnökségi tagjaként kint ültem a pulpitusnál és éppen az előző díjazottat figyeltem, amikor meghallottam a nevemet. Semjén Zsolt pártelnöktől vehettem át a kitüntetést; rendkívül jó érzés, hogy ilyen módon is elismerték a rendszerváltás óta végzett munkámat – mondta Firtl Mátyás, akinek több mint három évtizedes, aktív politikusi pályája 1989-ben kereszténydemokrata felkérésre indult, azt megelőzően az Antenna Hungáriánál dolgozott.

Furcsa érzések kavarogtak bennem, hiszen egyre kevesebben maradtunk azok közül, akik aktívak voltak a rendszerváltás időszakában. Sokan végleg elmentek, mások távol kerültek a politikától. Mégis jó volt felidézni a kezdeteket és az azt követő időszakot, a kópházi önkormányzati képviselőségtől a megyei közgyűlés alelnöki tisztségén át a parlamentig vezető utat. Az Országgyűlésben nyolc évig voltam az európai ügyek bizottságának, négy évig pedig a honvédelmi bizottságnak az alelnöke. Több más tisztség mellett 2006 és 2018 között a NATO-parlamentnek is tagja lehettem. Bejártam a világot, különleges helyekre jutottam el és igazán különleges emberekkel találkoztam, miközben nemzeti, európai és NATO-érdekeket képviseltem

 

– elevenítette fel aktív politikusi éveit.

Firtl Mátyás munkásságát helyben is elismerik, augusztusban Győr-Moson-Sopron Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet vehetett át. Amikor a megyei önkormányzatban szociális területet felügyelő tisztségviselőként dolgozott, nagy hatással voltak rá az el- esettek. Minden módon igyekezett segíteni rajtuk. A mostani díjjal járó pénzjutalmat is az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének ajánlotta fel. Alelnökként meghatározó szerepe volt a régió- és területfejlesztésben, horvát nemzetiségűként támogatta a nemzetiségeket is kultúrájuk és hagyományaik ápolásában. Azt mondja, ez az elismerés azért kedves a szívének, mert attól a közösségtől kapta, amelyért évekig odaadóan dol- gozott.

Bár önszántából ment nyugdíjba, a közösségi munkából ma sem vonja ki magát, Barcza Attilát két kampányában is segítette. A KDNP politikusaként vannak kötelezettségei, de azt mondja, Kópházáról huzamosabb időre már nem tudnák kimozdítani. A lánya és a fia három unokával örvendeztette meg, és a második felesége is hozott hármat a családba. Karácsonykor végiglátogatják a rokonságot, szenteste pedig összefut az egész család.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!