Biztonságpolitikai kihívások, erős honvédség

Bár a NATO tagjai vagyunk, csak akkor számíthatunk arra, hogy a szervezet tagjai akár katonai erővel is megvédenek minket, ha mi magunk is fejlesztjük védekező potenciálunkat. Javában tart a jövő évi költségvetés vitája az Országgyűlésben, az elfogadásra váró tervezet céljairól, összegeiről Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, külön hangsúlyozva, hogy a számítások során az ország védelmi képességeinek növelése mellett arra is gondoltak, hogy a legérzékenyebb rétegek, a családosok és a nyugdíjasok életkörülményei tovább javuljanak.

 

– A jövő évi költségvetési törvényjavaslat két újdonsága a rezsi- és a honvédelmi alap létrehozása. A rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásról már viszonylag sok információ látott napvilágot, a honvédelmiről viszont kevesebb. Milyen célokra tervezik fordítani a honvédelmi alapban rendelkezésre álló összeget?

– A régióban kialakult háborús konfliktus rendkívül komoly biztonságpolitikai kihívások elé állítja az országot. Ez az új helyzet erős honvédség fenntartását követeli meg, kiemelt cél tehát a haderőfejlesztési program folytatása. Egy modern hadseregnek, a jól felkészült katonaságnak és a korszerű fegyvereknek elsősorban az a célja, hogy demonstrálja az ország megvédésének képességét. Tisztában vagyunk geopolitikai helyzetünkkel, földrajzi és gazdasági adottságainkkal, ennek ismeretében kell a magyar honvédséget a lehető legjobb szintre hozni.

Óriási fordulat történt itt is kétezertíz óta, amelynek alapja a szemléletbeli változás, erre építkezik a személyi állománnyal kapcsolatos fejlesztés és a korszerű eszközök beszerzése. Bár a NATO tagjai vagyunk, és így a legnagyobb katonai védelmi szövetség rendszerébe tartozunk, azt látni kell, hogy csak akkor számíthatunk arra, hogy a szervezet tagjai akár katonai erővel is megvédenek minket, ha mi magunk is felkészülünk, és fejlesztjük védekező potenciálunkat. A baloldali kormányok szisztematikusan leépítették a haderőnket, mi viszont tudatos fejlesztést hajtunk végre.

– A technikai fejlesztések mellett mit emelne ki?

– Különböző területeken kezdtük meg az építkezést, említhetem például a tartalékos állomány létszámának növelését vagy a fiatalok körében népszerű Honvéd Kadét Programot. Nagyon fontos, hogy a jövő generációval megismertessük a legalapvetőbb honvédelmi ismereteket, valamint különböző, klasszikusan a katonáskodással összefüggő sportágak kipróbálásával, gyakorlásával nem csupán az érzelmi kötődés, de a fizikum megerősítését is lehetővé tegyük.

A kadétok tagjai lesznek egy értékeket valló közösségnek, és olyan képességekre és tudásra tesznek szert, amely segíti őket, hogy a mai kor kihívásaival szembe tudjanak nézni és helyt tudjanak állni. Az Ukrajnában zajló háború kitörésével lezárult egy korszak, a világ hosszú évekig stabil biztonsági rendje megingott. Nem várt világgazdasági nehézségek, kiszámíthatatlan környezeti változások alakítják majd a jövőnket. Ebben a bizonytalan helyzetben kell felkészítenünk a következő nemzedéket arra, hogy meg tudjon birkózni a kihívásokkal, és egymásért felelősséget vállaló polgárai legyenek a hazájuknak.

– Összesen mekkora forrás jut honvédelemre jövőre?

– A jövő évi költségvetés egyik prioritása Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése és a honvédelmi képességek megerősítése. Ezt tükrözik a számok. A területre egy év alatt több mint ötven százalékkal, négyszázhatvanmilliárd forinttal több forrás jut. Ez azt jelenti, hogy a honvédelmi kiadások kétezertízhez viszonyítva több mint hatszorosára, ezerháromszázhetvenötmilliárd forintra nőnek. Szükség van a honvédség létszámának növelésére, a modern hadviselésnek megfelelő felszerelés megújítására és a különböző haderőnemek fejlesztésére.

Csak ezzel lehet csökkenti a régióban kialakult háborús konfliktus biztonsági kockázatait, és megerősíteni hazánk biztonságát. A honvédelmi alap tervezett kerete jövőre nyolcszáznegyvenkétmilliárd forint, amelyből a légierő, a szárazföldi képességek, az infrastruktúra fejlesztése egyaránt részesül, míg az összes honvédelmi kiadás eléri a GDP két százalékát, ami azért is fontos, mert így elérhetjük a NATO által elvárt mértéket.

– A családoknak mennyi jut jövőre? Várhatók-e az eddigi támogatásokat erősítő új programok, illetve a jelenlegiek átalakítása?

– Nekünk, kereszténydemokrata politikusoknak a legfontosabb rendezőelv a politikánk megtervezésekor, egy költségvetés kialakításakor, hogy családjaink biztonságát mindenek előtt biztosíthassuk. Mi hiszünk abban, hogy a családok a társadalmunk építőkövei, amelyek megfelelő környezetet biztosítanak a felnövekvő nemzedékeknek, így nélkülözhetetlenek a fiatal generáció sikeres jövője szempontjából. A jövő évi költségvetés jól láthatóan tükrözi, hogy a Fidesz–KDNP-kormányzat mindent megtesz ezen célok eléréséért, hiszen a koronavírus-járvány után, a nemzetközi infláció sűrűjében és az orosz–ukrán háború szomszédságában is csaknem háromezer-kétszázhuszonötmilliárd forint összegű családpolitikai célú kiadást tervez a kormányzat kifejezetten a családok segítésére. Az őket érintő adó- és járulékkedvezmény összege az első házasok kedvezményével együtt jövőre várhatóan meghaladja a háromszázhetvenmilliárd forintot. Jól mutatja ezen törekvésünk egész ívét, hogy a családi adó- és járulékkedvezmény keretében kétezertizenegytől kezdődően a jövő év végéig számítva összesen mintegy háromezer-hatszázhúszmilliárd forint maradhat a magyar családoknál.

– A nyugdíjak értékállóságának a védelme hangsúlyozott célja a kormánynak. Milyen ellátásemeléseket tesz lehetővé a következő évi költségvetés?

– Az idősekről való gondoskodás, a becsülettel ledolgozott évek utáni tisztes megélhetés biztosítása alapvető elvünk. Kormányzásunk kezdetétől fogva próbáljuk a gazdaság teljesítményével párhuzamosan a nyugdíjasokat is részesíteni az elért növekedésből, a nyugdíjprémium és a baloldal által elvett tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése jól mutatja az eredményeket. Jövőre a tizenharmadik havi ellátásra közel háromszázhetvenkétmilliárd forintot fordíthat a költségvetés, a Nők40 programra pedig hasonló összeget tervez a kormány.

Számunkra fontos, hogy a jól teljesítő Magyarország gondoljon a nyugdíjas korúakra is, velük is osztozzunk közös sikereinkben, ezért jövőre 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számolva majdnem huszonötmilliárd forintot helyezett a kormány céltartalékba a nyugdíjprémium kifizetésére is. A költségvetésben tervezett 5,2 százalékos nyugdíjemelést is figyelembe véve, így 2010 és 2023 között a nyugdíjak 67,6 százalékkal nőnek majd, vásárlóerejük pedig a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével mintegy húsz százalékkal javulhat.

– A jelenlegi bizonytalan világpolitikai-világgazdasági helyzetben mennyire lehet idén nyáron a jövő esztendőre tervezni akár a növekedési, akár az inflációs kilátásokat tekintve?

– Normál békeidőben sem egyszerű feladat egy ország költségvetését összeállítani, hát még egy ilyen háborús helyzetben. Ezért a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárnunk, és minden opciót, forgatókönyvet figyelembe kell vennünk, hogy gyorsan és hatékonyan reagálhassunk a ma még nem látott kihívásokra, miközben megőrizzük hazánk gazdaságának stabilitását. Az egyik legforróbb gazdasági kérdés napjainkban – nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon – a magas infláció.

– Vannak még eszközei a kormánynak a pénzromlás ütemének a leszorítására?

– Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz majd a kormány, hogy a gazdaság zavartalan működését biztosítsa, és a családok számára stabil és fenntartható életkörülményeket teremtsen. Az eddigi megannyi intézkedés is, a benzinárstoptól a hatósági áras termékekig, ezért született meg. A rezsicsökkentés megvédése pedig talán a legnagyobb horderejű lépés, amelyet a rezsivédelmi alap létrehozásával tudunk fenntartani. Nyilvánvalóan olyan monetáris politika és gazdasági kormányzás kell, amely biztonságot és kiszámítható jövőt kínál minden magyar embernek.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!