Dr. Simicskó István: Küldetésünk megvédeni, gyarapítani az őseink által ránk hagyott értékeket

A globalizáció homogenizál, alapvetően egységesítési törekvések vannak mögötte, ezért a küldetésünk megvédeni az őseink által ránk hagyott értékeket, és ha lehet gyarapítsuk is azokat - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője pénteken a Szolnoki Gulyásfesztivál alkalmából rendezett konferencián.

Dr. Simicskó István, aki a Hungarikum Bizottság tagja is, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. által szervezett rendezvényen előadásában azt mondta: a globalizáció felgyorsult az utóbbi évtizedekben, óriási kihívás minden nemzet, helyi közösség számára saját értékeinek a megtartása. Hozzátette: a fesztivál, amelyet immár 25 éve rendeznek meg, nemcsak gasztronómiai, hanem idegenforgalmi és turisztikai élmény is sokak számára.

A politikus a hungarikumok jogi szabályozásáról elmondta: 2004-ben fogadták el az általa egy évvel korábban benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról. Majd 2007-ben beterjesztették a hungarikumok védelméről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely kiindulópontja lett a 2012.évi XXX. törvénynek a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról - idézte fel. Ezt követően, 2020-ban kormányrendeletet fogadtak el a magyar nemzeti értékek és hungarikumok értéktárba való felvételéről és az értéktár bizottságok munkájának szabályozásáról - közölte.

A hungarikumot egyedülálló magyar értéknek nevezte, "küldetésünk megvédeni, gyarapítani az őseink által ránk hagyott értékeket" - hangsúlyozta. Az ember szülőföldhöz való kötődése fontos érték, a szülőföld megbecsülése, ismerete erősíti a nemzeti identitástudatot, önazonosság-tudatot - emelte ki. Ennek minden korban, minden korosztálynak fontos jelentőségűnek kell lennie - hívta fel a  figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy a helyi, vármegyei és nemzeti értéktár után a "csúcson" ott vannak a hungarikumok, amelyek között ott van például a kilenc őshonos magyar kutyafajta, vagy a magyar cimbalom. Megemlítette, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei értéktárban szerepel többek között a szolnoki repüléstörténeti  kiállítóhely, a szolnoki csipke, a görögkatolikus templom ikonosztáza és harangja, illetve Verseghy Ferenc szellemi öröksége is. A helyi értéktár kincsei között található például a Szolnoki Gulyásfesztivál, a Szolnoki Művésztelep, a habos ischler - sorolta. Mint mondta: az értékekre vigyázni kell, egyben gratulált, hogy 25. alkalommal rendezik meg idén a Szolnoki Gulyásfesztivált.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy a szolnoki Tiszaligetben a diákok főzőversenyével kezdődik a fesztivál. A Szolnoki Tankerületi Központ minden általános iskolája képviselteti magát, ez azt jelenti, hogy kilenc iskola húsz csapatának mintegy hatszáz diákja vesz részt a péntek délelőtti programon - számolt be. A fesztivál, amely turisztikai élmény is, közösséget teremt - fűzte hozzá.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte a rendezvény szolnoki identitást erősítő szerepét. Mint mondta: ma már Szolnok rendezvényei rendkívül népszerűek, rengetegen látogatják azokat. Csányi Sándort, a Gulyásfesztivál ötletgazdáját, főszervezőjét a szolnokiság komoly megjelenítőjének nevezte, mint mondta: "több mint Gulyáskirály". Hozzátette: a rendezvény magas színvonalat képvisel, "a gulyás méltó arra, hogy hungarikum legyen". Beszédében kiemelte: a meglévő értékeket nem lehet szétzilálni, eredendő feladat megőrizni azokat.

A konferencián jelen volt többek mellett Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán, Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere és Csányi Sándor, a Gulyásfesztivál ötletgazdája, főszervezője is.

(Fotók: KDNP)