Dukai Miklós: A jelenlegi kormány kiemelt feladatának tekinti az önkormányzatok támogatását

A 2010-ben elfogadott új önkormányzati törvénnyel az állam több feladatot vállal át az önkormányzatoktól, mint előtte, amikor elégtelen volt a finanszírozási rendszer, az önkormányzatok pedig tele voltak adóssággal – mondta Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a KDNP Önkormányzati Tanácsának konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Dukai Miklós előadásában úgy fogalmazott, az új önkormányzati törvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, majd hozzátette: lezárultak a rendszerszintű változások az önkormányzatok vonatkozásában.

Az államtitkár ismertette: az önkormányzatok adósságának konszolidációja négy ütemben történt, amelyekben összesen 1368 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány az önkormányzatoktól. Azok az önkormányzatok, amelyektől nem kellett átvállalni az adósságot, összesen 50 milliárd forint forrást kaptak fejlesztésekre – fűzte hozzá.

Dukai Miklós a KDNP Önkormányzati Tanácsa konferenciáján

Dukai Miklós emlékeztetett, 2017-től minden önkormányzat maga dönthet arról, hogy eltér-e a köztisztviselői illetményalaptól. 2019-ben a köztisztviselői béremeléshez 11 milliárd forintos pályázatot indított a kormány, amely 20 százalékos béremelést tett lehetővé.

2022-ben a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedéséből adódó többlethez is hozzájutottak az önkormányzatok, amely összesen 64,2 milliárd forintot tett ki. A polgármesteri illetmények növeléséhez is két alkalommal járult hozzá a kormány: 2017-ben és 2022-ben – emelte ki az államtitkár.

KDNP ÖT

Dukai Miklós előadásában megemlítette az önkormányzatoknak jutó legfontosabb kormányzati fejlesztéseket, pályázatokat és támogatásokat: a gyermekétkeztetési hozzájárulást, önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztéseket, a szociális célú tüzelőanyag pályázatát, a vis maior támogatási konstrukciókat vagy épp az ukrán menekültek ellátásával kapcsolatos támogatásokat.

KDNP Önkormányzati Tanácsa konferenciája

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!