Egy könyv a múltról a jövőnek

A Barankovics Alapítvány szervezésében mutatták be kedden Kovrig Béla: Katolikus demokratikus és szociális reformmozgalmak Magyarországon című kötet. A Sapientia Hittudományi Főiskolán tartott eseményen mások mellett méltatást hallhattunk Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Hölvényi György EP-képviselőtől.

Az alapítvány elnökének, Mészáros Józsefnek a köszöntője és Petrás Éva történész, a könyv szerkesztőinek szavai után a Kereszténydemokrata Néppárt EP-képviselője emelte ki a könyv jelentőségét, s helyezte szélesebb kontextusba annak mondanivalóját. Elhangzott, hogy a párt alapítói közé tartozó Kovrignak az emigrációban írt, a magyarországi katolikus demokratikus mozgalmakról szóló könyve milyen nagy jelentőséggel bír. Hölvényi szerint Kovrig könyve a halála óta eltelt közel hatvan esztendőben semmit sem veszített érvényességéből, egyes megállapításai – szemléleti alapállásának köszönhetően – mintha egyre inkább felértékelődnének napjainkban.

Kovrig a reformkortól kezdődően, a kiegyezés korszakát érintve, az előző századforduló katolikus pártjai és – egyházi és világi – politikusai küzdelmének végigkísérése után már saját aktív működése időszakáról, a Horthy-korról is részletesen, saját megközelítésében ír, illetve bemutatja a kereszténydemokrata pártalakításért folytatott munka hőskorát, majd a Demokrata Néppárt küzdelmét a párt feloszlatásáig és a kommunista hatalomátvételig. Így a specifikusan katolikus szál felfejtése által Magyarország történetének egy sajátos olvasatát kapjuk – áll a kötet előszavában.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kijelentette: Az alapítása 75. évfordulóját ünneplő Kereszténydemokrata Néppárt szellemi öröksége, az értékrend, amit alapítói létrehoztak, ma is iránymutató. Történelmi visszatekintésében kiemelte, hogy milyen felkészült és sok esetben „szent életű” emberek álltak Barankovics István vezetésével a világháború utáni Magyarország irányításának lehetősége előtt, amit sajnos a kommunista hatalomátvétel akadályozott meg.

A kötet méltatása közben rávilágított arra, hogy a szerző – bár aktív részese volt a világháború utáni politikai közéletnek – mégis esetleges elfogultságát háttérbe szorítva, igazi tudós énjét előtérbe helyezve, az eseményektől távolságot tartva volt képes elemezni az eseményeket, értelmezni azokat.

(Fotó: Váli Miklós)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!