Egyházi vezetők találkoztak Újbudán

Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője a hagyományok szerint idén is egy kötetlen beszélgetésre invitálta a XI. kerületben működő történelmi egyházak képviselőit. Az eseményen az egyházak szerepéről és fontosságáról Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes beszélt.

Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes beszédet mond a rendezvényen (Budapest, 2019.01.28. KDNP fotó: Váli Miklós)

Nincs még egy olyan nagyvonalú egyháztámogatási rendszer Európában, mint amilyen Magyarországon működik – fogalmazott Semjén Zsolt a hétfői egyházvezetői fogadáson. A politikus az Eurostat által közzétett adatokat idézve hozzátette: hazánkban sem volt korábban példa arra, hogy ekkora összeget áldoztak volna egyházi feladatokra.

Simicskó IstvánSimicskó István (KDNP) országgyűlési képviselő, hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos (Budapest, 2019.01.28. KDNP fotó: Váli Miklós)

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az egyenlő finanszírozást kiemelten fontosnak tekinti a kormány, hiszen úgy látják, ha az egyház közfeladatot lát el, akkor az államnak ugyanakkora összeggel kell hozzájárulnia, mint ha közintézményről lenne szó. Semjén Zsolt fontosnak nevezte, hogy az állam és az egyházak egymástól függetlenül működjenek, de az építkezéshez szükség van arra, hogy egymást segítsék. A miniszterelnök-helyettes szerint az igazi együttműködésben az önkormányzatoknak is nagy szerepük van, hiszen a célok összehangolásában, a közösségépítésben mindegyik félre komoly feladat hárul. Kiemelte: Újbuda nagyon jó példa erre az összefogásra.

Hoffmann TamásHoffmann Tamás, Újbuda polgármestere (Budapest, 2019.01.28. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hoffmann Tamás újbudai polgármester az elmúlt években megvalósult fejlesztésekről és jövőbeni beruházásokról beszélt: megépültek a Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség új közösségi helyiségei a Magyarszentek templomában, modernizálták a díszvilágítást a gellérthegyi pálos Sziklatemplom fölött, továbbá elkezdődött a Bencés Tanulmányi Ház felújítása is.

Köszöntőjében kiemelte, hogy az egyházak és szervezeteik az önkormányzattól is évente kapnak támogatást, amelyekből általában állagmegóvási, felújítási és kisebb beruházási terveiket tudják megvalósítani. Arra is kitért, hogy Újbudán több ezer gyermek tanul egyházi intézményekben, de az oktatási feladatokon túl a szociális, karitatív tevékenységük is jelentős a felekezeteknek, amelyek teljesítésében ugyancsak igyekszik partner lenni az önkormányzat.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt: „Nincs még egy olyan nagyvonalú egyháztámogatási rendszer Európában, mint amilyen Magyarországon működik" (Budapest, 2019.01.28. KDNP fotó: Váli Miklós)

Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője szerint a kerületi közösségi események között ez az összejövetel az egyik legszebb, hiszen itt a lelki támaszt nyújtó személyek találkoznak egymással. A képviselő szerint soha nem volt még olyan nagy szükség a hitélet megerősítésére, mint napjainkban. – A huszonegyedik század emberét az állandó változás jellemzi, rendkívül intenzív és zajos a világ, ez nem az érzelmi elmélyülés és a lelki megtisztulás, hanem az önös érdek és a versenyhelyzet kora – fogalmazott Simicskó István.

Hozzátette: a szív és jellem műveltségének kialakulásában az oktatáson túl az egyháznak van a legnagyobb szerepe. – A szív nevelésében elsősorban a vallásra tudunk támaszkodni – húzta alá a parlamenti képviselő.

Az eseményen az egyházi vezetők is megosztották gondolataikat, majd a beszélgetés közös imádsággal zárult.