Felújított német nemzetiségi iskolát adott át Soltész Miklós Hercegkúton

Felújított német nemzetiségi iskolát adott át Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hercegkúton szerdán.

A Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Gyöngyszem Német Nemzetiségi Tagintézményének átadásán az államtitkár kiemelte a szülők és nagyszülők fontos szerepét, akik rengeteget tettek a településért. Kifejezte háláját a hercegkútiaknak és az adományozóknak a munkájukért és kitartásukért. Kiemelte, hogy nagy szükség van az összefogásra, hiszen az a jövőt szolgálja.

Az épület felújítás előtti állapotára kitérve arról beszélt: csodát műveltek a kivitelezők, csodát műveltek a tervezők. Szerinte ez a csoda segíti a pedagógusokat a gyermekek oktatásában és nevelésében.

Soltész Miklós megjegyezte: az intézményt a kereszténység egység napján adták át.

Hiszem azt, hogy ha mi békességben tudunk egymás felé fordulni, a kereszténység erős tud maradni

 

 – fogalmazott.

Az államtitkár külön köszönetet mondott az ünnepségen részt vevő Stumpf Mártának - egy hercegkúti elszármazott özvegyének -, aki mintegy ötvenmillió forintos adományával inspirálta a minisztériumot is a támogatásra.

Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos kiemelte annak a közösségnek az összefogását, amelynek köszönhetően létrejöhetett az iskola. Hozzátette: Hercegkút jövőjét az határozza meg, hogy mennyire képes ápolni a hagyományait, megteremteni a közösségi intézményeinek színvonalát és hinni abban, hogy ennek a településnek és ennek a közösségnek jövője van.

Rák József, Hercegkút polgármestere elmondta, hogy a 94 éve épült iskolát a magánadományok mellett a Miniszterelnökség, a Sárospataki Tankerület és a Hercegkút Gyermekeiért Alapítvány támogatásával mintegy 160 millió forintból újították fel.

Egyebek mellett épült egy új kazánház, teljesen megújult a fűtésrendszer, az elektromos hálózat, a gépészet is. Hat vizesblokkot alakítottak ki és felújították az összes eredeti belső nyílászárót. Létrejött egy új tanári szoba és egy új tágas tanterem is. Kicserélték a járdákat az épület körül, bővítették a már meglévő napelemrendszert, valamint új belső burkolatot kaptak a tantermek, a tanári és az öltözők és készül a teljesen átépített udvar is. Az épület délnyugati sarkán visszaállítottak a korábban befalazott ablakokat, így az épület ismét eredeti arculatát mutatja.

Dankó József, a Sárospataki Tankerület igazgatója kiemelte: Hercegkút polgármesterével közös céljuk, hogy az iskola körülményei folyamatosan javuljanak.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!