Ferenc pápa – Krisztus földi helytartója, aki szereti a focit, a tangót és az operát

Immár második alkalommal érkezik hazánkba Ferenc pápa, aki személyes karizmájával elérte, hogy azok számára is igazán szerethető egyházfő lehessen, akik nem hívők vagy éppen nem tekintik vallási vezetőjüknek.

1936-ban látta meg a napvilágot Jorge Mario Bergoglio néven Argentínában, Buenos Airesben, ahol négy testvérével és szüleivel élt. Kevesen tudják, hogy apja Olaszországból érkezett Dél-Amerikába, ahol a vasútnál, majd könyvelőként dolgozott. Ez azért fontos, mert így látható igazán, hogy a család apai ágon európai felmenőkkel és kapcsolódással rendelkezett, amely Argentínában másfajta szemlélettel kiegészülve alkotta meg azt a világlátást, amelyet a Vatikánba már a pápaként visszatérő Ferenc képvisel.

Elmondása szerint 1953-ban Szent Máté ünnepén, 17 évesen érintette meg Isten kegyelme, amely meghívta a vallásos életre és elindította Loyolai Szent Ignác nyomában. A megpróbáltatásoktól természetesen az ő élete sem volt mentes ezt követően sem: fiatalon egy súlyos tüdőgyulladás következtében el kellett távolítani a tüdejének egy részét.

Ferenc pápa 2021-ben Magyarországon

Mielőtt megkezdte volna noviciátusát a jezsuitáknál, vegyésztechnikusi oklevelet szerzett. Végül 1969-ben szentelték pappá. 1992-től püspök, hat évvel később érsek lett. Egyes hírek szerint II. János Pál pápa halála után Ratzinger bíborost követően ő kapta a második legtöbb szavazatot a pápaválasztás alkalmával. Amikor XVI. Benedek lemondott, 2013. március 13-án a konklávé őt választotta meg az első, amerikai kontinensről származó pápává.

Azt nyilatkozta, hogy olyan egyházat szeretne, amely kiáll a szegények, a béke és a teremtett világ védelmében. Pápai jelmondata – amely azonos bíborosi jelmondatával – kifejezi egész filozófiáját: „Jézus meglátott tehát egy vámszedőt, és mivel könyörületre méltónak és ezért kiválasztandónak látta, így szólt hozzá: kövess engem!” (Mt 9,9).

Konzekvensen elutasítja az abortuszt, az azonos neműek házasságát, a halálbüntetést és az eutanáziát is, ugyanakkor nagyfokú nyitottság is jellemzi, hiszen gyakran hangsúlyozta a társadalmi befogadás fontosságát, a több figyelem szükségességét a társadalom peremén élők kapcsán.

Szeret egyszerűen élni: sokszor tömegközlekedéssel járt, turistaosztályon repült. Állítólag egy 1984-es Renault-val közlekedik a Vatikánban. Lakása is egyszerűen berendezett. Nagyon szereti az operákat, az irodalmat és természetesen a focit – mindemellett évtizedek óta nem néz televíziót. Jól úszik, kedvenc tánca a tangó, és mivel a világ sok pontján járt, remekül beszél a spanyol mellett olaszul, angolul, németül, franciául és a latin nyelvet is jól ismeri.

Ő a katolikusok 266. egyházfője, Péter utóda.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!