Folytatódnak a fejlesztések a szegedi szerb nemzetiségi oktatási intézményekben

A kormány 1,5 milliárd forintos támogatásával folytatódnak a fejlesztések a Szerb Országos Önkormányzat által fenntartott szegedi oktatási intézményekben – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Tisza-parti városban.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a napokban megkezdődött a Szegedi Szerb Oktatási Központ épületének kivitelezése. Bár a beruházás előkészítése sokáig elhúzódott, szimbolikusnak nevezhető, hogy a munkálatok éppen az egykor az ÁVH által használt épület egyes részeinek bontásával indultak el – tette hozzá.

A kormány emellett 70 millió forinttal támogatja a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár szegedi tagintézménye épületének korszerűsítését, a pénzből a pince és a tetőtér újulhat meg. Korábban szintén állami forrásból már elvégezték az óvoda működéséhez szükséges felújításokat, az épület homlokzata is megszépült – közölte az államtitkár.

A Szerb Országos Önkormányzat Szeged mellett Budapesten, Deszken, Battonyán és Lóréven is fenntart oktatási intézményeket. A kormány ezek fejlesztését is támogatja, az épületek felújításával, iskolabusz vásárlásával – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár kitért arra, a szerb kormánnyal közösen megpróbálnak megállapodásra jutni a szegedi szerb templom rekonstrukciójáról.

Soltész Miklós közölte, Szerbia és Magyarország kapcsolatai kitűnőek, ennek köszönhetően jó Szerbiában élő magyarnak és Magyarországon élő szerbnek lenni.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a két nemzet közötti kapcsolatok javulása mindkét nép lelkében is hatalmas változást hozott.

Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója kifejtette, a jószomszédi viszony első számú haszonélvezői a magyarországi szerb közösség tagjai.

Utalt arra, hetven évvel ezelőtt az egyház iskolák államosítása miatt – öt települést leszámítva – megszűnt a szerb nyelvű közoktatás Magyarországon. A kormány több milliárd forintos támogatásával ezen az öt helyszínen olyan fejlesztések indultak el, amelyek a szerb közösség számára csak Klebelsberg Kunó iskolaépítési programjához hasonlíthatók – hangsúlyozta a szószóló. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol az oktatási intézményekben megteremtik a feltételeket, ott többszörösére nő a tanulólétszám.

Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke elmondta, az oktatás a szerb nyelv, kultúra, hagyomány, az ortodox vallás megőrzésének záloga. Az önkormányzat 2011-ben vette át az első köznevelési intézményt. Jelenleg öt településen működtetnek iskolát, óvodát, ezekbe 809 gyermek jár, s a tanulólétszám folyamatosan növekszik.

Szegeden 2018-ban szerb iskolát, tavaly szerb óvodát alapítottak. Jelenleg a Tisza-parti városban kétcsoportos óvoda, felmenő rendszerben háromosztályos iskola működik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!