Fülöp Attila: Biztonságosabban működhetnek a nem állami fenntartású szociális intézmények is

Biztonságosabb és kiszámíthatóbb lesz az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézmények működése, ugyanis a minimálbér-emelkedésből eredő munkáltatói többletteher a jövő évtől beépül a normatív támogatásba - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken a Csongrád megyei Ruzsán.

Fülöp Attila (KDNP) szociális ügyekért felelős államtitkár

Az új Ruzsai Gondozási Központ átadóünnepségén Fülöp Attila kifejtette: a munkáltatók pluszterhe, amit az elmúlt években egyedi döntéssel kaptak meg az intézményfenntartók, szerepel a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban.
    
Kiemelte: a legnagyobb mértékű normatívaemelkedésre az önkormányzati fenntartók számíthatnak, hiszen a szociális ellátás mintegy harmadáért felelve, szerepük jelentős.
    
Az államtitkár hangsúlyozta: az alapellátásnak az a lényege, hogy „ne kelljen egy problémát intézményesíteni, hanem lehetőleg családban maradással meg lehessen oldani", hiszen egy rászoruló részére a lehető legjobb megoldás a család. A most átadott ruzsai intézmény is ezt tudja segíteni, éppen ezért támogatta a magyar kormány a beruházást, és intézkedésével a jövőben segíteni fogja a fenntartását is - tette hozzá.
    
Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: a megyei önkormányzat feladata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) az volt, hogy a megye 58 településének területfejlesztési elképzeléseit és projektjeit koordinálja, megvalósításukat segítse. Emlékeztetett: Ruzsán új bölcsőde épült, felújították az egészségházat, most pedig új gondozási központot alakítottak ki.
    
Sánta Gizella (független) polgármester elmondta: Ruzsán a szociális gondoskodás alapjait 1976-ban teremtették meg, intézményi szinten pedig 1985-ben. A gondozási központ előző épülete az 1950-es években eredetileg lakóháznak épült, de nem volt akadálymentesíthető, és idővel ki is nőtte a szociális intézmény.
    
Hangsúlyozta: az új gondozási központ kialakítására a TOP keretében 150 millió forintot fordíthattak. Az intézmény építése zöldmezős beruházásként éppen egy évvel ezelőtt kezdődött.
    
Makra Ágnes, a Ruzsai Gondozási Központ vezetője elmondta: elsődleges céljuk az idősek minél hosszabb ideig saját otthonukban történő segítése, gondozása.
    
Intézményük nappali ellátását évente átlagosan huszonöten veszik igénybe, akiknek kilencven százaléka 75 év feletti, egyedül élő idős ember. A házi segítségnyújtást saját otthonukban 18 ember részére biztosítják, a szociális étkeztetést pedig 70-80 embernek.
    
A gondozási központ tanyagondnoki szolgáltatást is nyújt, ezenkívül napi rendszerességgel szállítanak gyermekeket Szegedre két oktatási intézménybe.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!