Fülöp Attila: Csak a társadalom támogatásával lehet eredményt elérni a fogyatékosságügyben

Csak a társadalom támogatásával lehet eredményt elérni a fogyatékosságügyben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek, a szegedi GEMMA Központ karácsonyi ünnepsége után.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára
    
Fülöp Attila hozzátette, a szociálpolitika és a gyermekvédelem legfontosabb üzenete is az, hogy valós segítséget csak közösen lehet adni. A szakemberek, intézmények ugyan képesek jobbá tenni egy-egy nehéz élethelyzetet, de a társadalom támogatása nélkül halálra van ítélve a munkájuk - tette hozzá.
    
Közölte, hogy Magyarországon a szociális ellátóhelyek kétharmadát civil, egyházi vagy önkormányzati fenntartók üzemeltetik. Ez nem véletlen, hiszen az állam nem tudja megadni a közösségi kötődést, anélkül pedig a szociális biztonság sem biztosítható - hangsúlyozta.
    
Fülöp Attila felidézte, hogy a civil fenntartású, jellemzően súlyos fogyatékossággal élő gyermekeknek és fiataloknak fejlesztő oktatást és nappali ellátást nyújtó GEMMA Központ is az érintett szülők akaratából, erejéből és támogatásával jött létre.
    
Az államtitkár a fogyatékos emberek világnapját említve úgy fogalmazott: „minden ünnepnap pont annyit ér, amennyit a másnapi gyakorlatba vagy a harmadnapi életbe át tudunk menteni".