Fülöp Attila: Emelkedik a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatása

A járványhelyzet ellenére is kétmilliárd forinttal emeli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási keretösszegét a kormányzat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára pénteken Mohácson.

Fülöp Attila (KDNP).  az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára (archív)
    
Fülöp Attila az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. felújított üzemének megtekintése előtt rendezett sajtótájékoztatón elmondta: 2021-ben már 45,6 milliárd forintot biztosít a kabinet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását „missziószerűen végző", akkreditált cégek támogatására.
    
Az államtitkár szerint különösen fontos a támogatás növelése ezen a területen, hiszen a megváltozott munkaképességű emberek természetes igénye, hogy dolgozzanak, megélhetésükről otthonukban vagy bentlakásos intézményi keretek között gondoskodhassanak.
    
Kiemelte: Magyarországon ma 155 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, 2010 óta 18 százalékról 44 százalékra nőtt a foglalkoztatottságuk.
    
Kitért arra, hogy a mohácsi üzemben a Mohács-Kölked Református Társegyházközség által fenntartott Pándy Kálmán Otthon lakóinak is munkát biztosítanak.
    
Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kormányzat 2010 óta minden segítséget megad a munkához jutáshoz azoknak, akik akarnak és tudnak dolgozni. Az intézkedéseknek köszönhetően míg tíz évvel ezelőtt „nem volt hárommillió munkavállalója az országnak", 2020 elején már 4,3 millió ember dolgozott.
    
Csizi Péter a Főkefe, a Kézmű és ERFO közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport ügyvezető igazgatója közölte: a szociális missziót teljesítő, a hazai és a külföldi piacra termelő cégeik csaknem tízezer - 85 százalékban megváltozott munkaképességű - embert foglalkoztatnak országszerte 140 telephelyen 165 üzemben, és mintegy 9000 fajta terméket állítanak elő. Céljuk, tette hozzá, hogy az országban mindenhol, ahol arra igény van, legyen telephelyük.
    
Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a cég mohácsi üzemében egyre növekvő számú, ma már több mint száz megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, köztük a Mohács-Kölked Református Társegyházközség által fenntartott Pándy Kálmán Otthon lakói közül nyolc, értelmileg és halmozottan akadályozott, illetve pszichiátriai betegnek biztosítanak munkát.
    
A Duna-parti városban 2005 óta működő, 1600 négyzetméteres üzemben háztartási papírárut, például szalvétát, kéztörlőt, WC-papírt gyártanak a többi között a Piszke Papír Kft., a Peppy Trade Kft. és a Zento Kft. részére, emellett csomagolási tevékenységeket végeznek.
    
A munkavállalók nagy többsége mohácsi, de sok alkalmazott a környező településekből jár be, tömegközlekedéssel történő utazásukat a cég finanszírozza.
    
Az üzem mellett idén létrejött 600 négyzetméteres raktárral megoldódott a jelentős helyigénnyel járó alapanyagok tárolása.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!