Fülöp Attila: Erős közösség nyújthat szociális biztonságot

A hazai szociális ellátórendszert olyan szolgáltatásokkal bővítették, hogy ne szakítsák ki a rászorulókat a családjukból - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Tápiószentmártonban az idősek világnapja alkalmából.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára

Fülöp Attila 40 éves fennállását ünneplő Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézményben úgy fogalmazott, meg kell becsülni a szülőktől, nagyszülőktől, az idősebb generációktól kapott örökséget.

A szociális biztonság két lényeges pillérre épül, az anyagi stabilitásra és az erős közösségekre, a jól működő emberi kapcsolatokra - hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette: az elsőben egyértelmű a kormány elkötelezettsége, hiszen az önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartású szociális fenntartók, szociális intézmények - amelyek egyebek mellett idősotthoni ellátást végeznek - többletfinanszírozásra számíthatnak 2020-tól.

Példaként említette, hogy míg az év elején egy idősotthoni férőhely éves finanszírozása 650 ezer forint volt, a következő évben ez 965 ezer forint lesz. Az elmúlt hetekben pedig - folytatta - többletszolgáltatásokkal bővült a hazai szociális ellátás.

Alapvetően olyanokkal, amelyek segítik a családban tartást idős, fogyatékos emberek nappali ellátásával, de csaknem 1300 - idősek ellátását szolgáló - bentlakásos férőhely pluszfinanszírozását is támogatja a kormány a következő költségvetési évtől.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szociális biztonság sohasem lehet kizárólag anyagi kérdés, kutatók szerint is csak attól lehet valaki boldog, ha stabil és megbízható kapcsolatokkal rendelkezik.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője az intézmény lakóit, dolgozóit köszöntő beszédében szólt arról is: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy az idős emberek, a nyugdíjasok is részesüljenek azokból a gazdasági eredményekből, amelyeket a folyamatosan javuló magyar gazdaság produkál.

Hozzátette: novemberben - immár harmadik alkalommal - fizetnek nyugdíjprémiumot, amire korábban soha nem volt példa Magyarországon. Emlékeztetett, a kilencezer forintos rezsiutalványt az áram- és gázszámlára lehet fordítani, és novemberben érkezik az inflációkövető nyugdíjkiegészítés is.

A Pest Megyei Borostyán Egyesített Szociális Intézmény elődje 1979-ben nyílt meg. Jelenleg három tagintézménye van, amelyekben több mint 300 embert látnak el mintegy 200 dolgozó segítségével.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!