Fülöp Attila: Fontos a közösséghez kötődés és bizalom kialakítása

Megújult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgyulaj szociális szolgáltatóközpontjának épülete, a több mint 71 millió forint értékű beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára adta át kedden.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Becsei György, Nyírgyulaj polgármestere és Fekete József kivitelező (b-j) átadja a megújult Szociális Szolgáltató Központ épületét Nyírgyulajon 2020. augusztus 18-án. (MTI fotó: Vajda János)
    
Az ünnepségen Fülöp Attila közölte: a szociális szféra intézményeiben az alapszolgáltatási, ellátási és támogatási feladat mellett fontos a közösséghez kötődés és bizalom kialakítása, mert anélkül a szociális munka önmagában semmit nem ér.
   
A nyírgyulaji központnak a közösségi kapcsolatok, illetve a bizalom erősödését kell szolgálnia, ez egyben a szociális és gyermekvédelmi terület legfontosabb hivatása és küldetése is - fogalmazott Fülöp Attila.
    
A szociális alapszolgáltatás célja, hogy a rászorulókat és segítséget igénylőket ne emeljék ki családjukból, hanem külső segítséggel, helyben tudjanak számukra boldogulást nyújtani. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a szociális és gyerekvédelmi kérdések megoldásába be kell vonni a közösségi kötődések kialakítására képes helyi önkormányzatokat, egyházakat és civil szervezeteket - mondta.
    
Az államtitkár szerint az államnak ebben a kérdésben a törvényi garanciák megadásában, a jogszabályalkotásban, illetve a finanszírozás biztosításában van feladata.
    
A már elfogadott 2021-es költségvetésben minden szociális és gyermekvédelmi feladatnak magasabb lesz a normatív támogatása, mint 2020-ban - hangsúlyozta Fülöp Attila.

Fülöp AttilaDiákok műsora a megújult Szociális Szolgáltató Központ épületének átadásán Nyírgyulajon 2020. augusztus 18-án. (MTI fotó: Vajda János)
    
Megjegyezte, a nyírbátori választókerületben mintegy 400 millió forint értékben hat szociális intézmény újul meg a közeljövőben.
    
Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a térségben három nagy szociális szolgáltatásfejlesztési pályázat valósult meg, vagy van folyamatban, ezek beruházási értéke egyenként meghaladja az 500 millió forintot.
    
A Nyírbátorban elindított Gyerekesély program szintén félmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodhat, így összesen kétmilliárd forint értékű fejlesztéssel gazdagodott a szociális szféra a térségben - tette hozzá.
    
Becsei György, a kétezer lelkes Nyírgyulaj független polgármestere a beruházást ismertetve elmondta, az 1960-as években épült ingatlant sokáig körzeti orvosi rendelőként használták, majd az egészségház 2010-es átköltözésével az épület kihasználatlanul állt.
    
Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert 71 millió forintból modernizálta és berendezte az épületet, valamint rendezte a környezetét. Az oda költöztetett szolgáltatóközpont dolgozói 50 idős ember számára biztosítják a napi étkezést, 35-nek pedig a házi segítségnyújtást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!