Fülöp Attila: A helyi közösségeket erősítik az alapszolgáltatási központok

Az országban 368 helyen és településen épül vagy újul meg a Széchenyi 2020 program keretéből szociális alapszolgáltatási központ, amelyek szerepe mindenütt az, hogy megerősítsék a helyi közösséget - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, a KDNP politikusa kedden Letenyén.

Fülöp Attila a Kolping Alapszolgáltatási Központ átadásán azt mondta: 2010 óta olyan családpolitikát folytat a jelenlegi kormány, amely segíti, megerősíti a családokat, de mindig van olyan élethelyzet, amikor egy család is segítségre szorul. Számukra létfontosságúak a letenyeihez hasonló intézmények.

Úgy fogalmazott, hogy bármely egyházi szereplőnek vagy egyháznak, amely a gondoskodás ügyét szolgálja, „nem újkori jogszabályokon alapuló kötelezettsége”, hogy szociális feladatokat vállal, hanem természetes missziója. Ezt a vállalást a kormányzat azért támogatja, mert abban hisz, hogy mindez a magyar embereket és családokat szolgálja, azoknak a javát is, akik vasárnap esetleg nincsenek ott a templomokban.

A letenyei intézmény a négyezres települést segíti, számos ehhez hasonló jött létre az elmúlt három kormányzati ciklusban. Nehezen lehet úgy átmenni az ország bármelyik településén, hogy ne legyen ott egy új vagy felújított intézmény - bölcsőde, óvoda, közösségi tér, kulturális centrum, templom -, amelyeket azért építettek vagy újítottak fel, hogy az ottani közösség tagjait helyben tartsa – mondta az államtitkár.

Fülöp Attila kitért arra is, hogy az időseket szolgálja a nemrég elindított Gondosóra program is, az a jelzőeszköz, amelynek jóvoltából a nap minden órájában egy diszpécserközpontba tud jelezni a viselője. Ezzel az otthon élő idősek biztonságát tudják szolgálni, a 65 év felettiek számára ingyenesen elérhető formában.

A letenyei alapszolgáltatási központ a biztonságról szól, és a vasárnapi országgyűlési választás sem másról szól majd, mint az itt élők biztonságáról, békéjéről, hogy az eddig elért eredmények a jövőben is megmaradjanak – hangoztatta az államtitkár.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a térség fideszes országgyűlési képviselőjeként egyebek mellett azt mondta, hogy egy társadalom erejét az mutatja meg, mennyire gondoskodik a legfiatalabbakról és azokról, akik már koruk okán rászorulnak erre.

Hozzátette: az itt élők, ide látogatók érezzék azt, hogy a társadalom számára ugyanolyan fontosak, mint amikor aktív életet éltek, dolgoztak, nevelték a gyermekeiket.

Bánhidy Vajk, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója felidézte, hogy az új letenyei intézmény építése két éven keresztül, éppen a Covid-járvány ideje alatt zajlott. „Élethalálharc folyt az intézményeinkben”, de a legnehezebb élethelyzetbe jutott embereket példamutatóan segítették a Kolping munkatársai – mondta.

A szociális szolgáltatásokat is nyújtó, újonnan épült letenyei intézményben egyszerre 28 embernek tudnak nappali ellátást biztosítani. Az átadásán Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke mutatott be szentmisét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!