Fülöp Attila: A kormány biztosítja a hajléktalanellátáshoz szükséges forrásokat

Biztosítja a kormány a hajléktalanellátáshoz szükséges forrásokat, az állami támogatásért pedig elvárja, hogy mindenki lássa el a feladatát – hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Fülöp Attila elmondta: a kormány ma már 14 milliárd forintot költ a hajléktalanok ellátására, amely a 2010-es összegnek a duplája, és reálértéken is jelentősen nőtt.

Hangsúlyozta, a kormány biztosítja az ellátás költségeinek fedezetét, míg magát a hajléktalanellátást az önkormányzatok szervezik, mintegy 240 civil és egyházi szervezet bevonásával.

Az államtitkár a műsorvezetőnek az egyik fővárosi hajléktalanellátó intézmény nemrégiben elhangzott „fenyegetőzésével” kapcsolatos kérdésére, miszerint „a végtag nélküli hajléktalanokat kitolják az utcára, ha nem lesz több forrás”, úgy reagált, hogy egy ilyen megnyilatkozás mindig az ellátottakat veszélyezteti, és ez nem jó egy olyan ellátórendszerben, ahol a legelesettebbekről szeretnének gondoskodni.

Az ilyen és ehhez hasonló magatartással az adott szervezet a helyi önkormányzatot hozza nehéz helyzetbe, hiszen adott esetben a fővárosi önkormányzat nem kegyet gyakorol, hanem a kötelességét teljesíti, mivel az állam biztosítja az ellátáshoz szükséges forrásokat, de az ellátás megszervezése mindig az önkormányzatok feladata

 

– tette hozzá.

Kiemelte, hogy ma Magyarországon a hajléktalanszállók kihasználtsága még a nyolcvan százalékot sem éri el, sőt Budapesten ez alatt van, vagyis minden rászoruló igénybe veheti az ellátást.

A hajléktalanok ellátásánál elsődleges a rászorulók életének védelme. November 1-je, a krízisellátási időszak közeledtével ezért is egyeztetett a kormány a megyei jogú városok, a főváros, a rendőrség, a mentőszolgálat és a hajléktalanellátó szervezetek képviselőivel – mondta.

A hajléktalanellátás csúcsidőszakának beköszöntekor további mintegy 1500 férőhely is a rászorulók rendelkezésére áll – ismertette, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy senkinek sem kell az utcán aludnia, ami hideg időben nemcsak emberhez méltatlan, de életveszélyes is lenne.

A bentlakásos intézményben lévő ágyak száma az elmúlt öt évben meghaladta a 12 ezret és országosan a kihasználtság sosem érte el a 100 százalékot

 

– tette hozzá.

Az államtitkár szólt azon átmeneti szállásokról is, amelyeket a rászorulók általában csak a leghidegebb időszakban egy-egy éjszakára vesznek igénybe. Ezek úgynevezett „puffer tartalékzónát” jelentenek, amelyet nagyon nagy baj esetén mindenki igénybe vehet - tette hozzá.

Ma Magyarországon olyan nem fordulhat elő, hogy bárki azért nem vehet igénybe hajléktalanellátást, mert nincs elég férőhely – szögezte le Fülöp Attila.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!