Fülöp Attila: Magyarországon merünk és tudunk emlékezni nagyjainkra

Magyarországon merünk és tudunk emlékezni nagyjainkra, az a társadalom, amely nem vigyáz értékeire, pusztulásra van ítélve – hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa pénteken Balassagyarmaton, Madách Imre születésének 201. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, ahol átadták az idei Madách-díjakat is.

Fülöp

Madách Imre írói munkássága évszázadokkal később is markáns hatást vált ki, Az ember tragédiája a legfontosabb kérdéseket feszegeti: az eszmék keletkezésének, elavulásának körforgását, az emberiség nagy történelmi körképét, a létezés értelmét – mondta Fülöp Attila.

Az államtitkár Az ember tragédiáját – Katona József Bánk bánja mellett – a magyar irodalom legnagyobb drámai alkotásának nevezte, amely több mint 160 éve, két évvel Madách halála előtt, 1862-ben született. Mint mondta, Madách művének felzaklató kérdései azóta is életben tartják a drámát, a mai napig rendszeresen játsszák a színházak.

Az ember tragédiája örökérvényű gondolatokat közöl: az emberi életért zajló szakadatlan küzdelemről, a jó és a rossz, fény és a sötétség, a hit és a tagadás örök harcáról

– tette hozzá.

Fülöp Attila szerint a közösségi gondolkodás, közösségi gondoskodás ott kezdődik, ahol az ember ráébred, hogy a közösség, amelyben él, nem létezhet tőle függetlenül – hangoztatta a Belügyminisztérium államtitkára, aki szerint a közösség jogokat ad, ugyanakkor elvár kötelességeket is: ez teremti meg a saját létünk biztonságát.

Fülöp Attila szerint a világban tapasztalható lelki, szellemi, gazdasági és politikai válságok egyre mélyülnek, és az a társadalom, amely nem tiszteli a közösséget, nem őrzi a hagyományait, értékeit, pusztulásra van ítélve.

Elmondta:

Madách Imre 160 év távlatából azt üzeni, hogy a család fontosabb szerepet tölt be, mint valaha. Minden gyermek, amelyik megszületik, reményt ad a fennmaradásra, arra, hogy száz év múlva is lesz, aki itt áll és emlékezik

– hangoztatta az államtitkár.

Az államtitkár felidézte, hogy Madách Imre születésének tavaly ünnepelték a 200. évfordulóját, idén pedig 60. évfordulóját a Nógrád Vármegyei Madách Imre-díjnak. A díjban eddig részesültek költők, akadémikusok, festőművészek, muzeológusok vagy könyvtárasok. Az idei díjat Nógrádi Gergely operaénekes, kántor, író, újságíró, valamint a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár kapta.

Az ünnepségen bemutatták az Egy nógrádi próféta - Madách Imre és Az ember tragédiája című filmet, amit a vármegyei önkormányzat megbízásából készített a Cameofilm Studio Kft. A 30 perces film célja az ismeretterjesztés, azon belül kiemelt szándék volt, hogy digitális iskolai tananyagként szolgálja a köznevelést. A film rendezői Barlay Tamás és Kis-Tóth Zalán.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án született a nógrádi, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja mindössze 41 évet élt. A Madách Imre-díjat 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapították.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!