Fülöp Attila: Rendszerváltás valósult meg a fogyatékossággal élők elhelyezésében

Rendszerváltásnak nevezte a fogyatékossággal élők ellátásában a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa azt, hogy egyre több kis, családias, egyházi és civil fenntartású intézményben gondoskodnak róluk.

Fülöp

 

Fülöp Attila a Kerek Világ Alapítvány támogatott lakhatási projektjének szerdai pécsi zárórendezvényén azt mondta: a 6-12 ember elhelyezésére alkalmas lakások mutatják azt a rendszerváltozást, amely a fogyatékossággal élők ellátásában az elmúlt években megvalósult.

Utalt rá:

korábban a fogyatékossággal élők elhelyezését 60-80 vagy akár több száz embert befogadó létesítményekben oldották meg. A kormányzat javítani kívánta az érintettek ellátásának színvonalát egyházi és civil fenntartók bevonásával, kisebb intézmények fejlesztésének támogatásával”

– mondta.

Közölte: ma csaknem 5000, a most átadott 12 férőhelyes pécsihez hasonló férőhely áll már rendelkezésre az országban, így sok rászoruló lakhatásáról gondoskodnak kisméretű otthonokban, családias környezetben, optimális méretű közösséget, közvetlen ellátást biztosítva nekik.

Beszámolt arról, hogy csak egy tavalyi pályázat részeként, a Széchenyi 2020 program támogatásával mintegy 16 milliárd forintból 700, a pécsihez hasonló férőhely jött létre civil és egyházi fenntartásban.

Most sokkal több civil és egyházi szervezet sokkal több pénzből segíti a fogyatékossággal élőket gondozó családokat és az ezen a területen dolgozókat, mint korábban”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke azt mondta: a modern, önálló életvitelt támogató pécsi fejlesztés országos szinten is példaértékű, már csak azért is, mert egy lepusztuló ingatlan teljes felújításával valósult meg az intézmény kialakítása.

A több mint három évtizede a baranyai vármegyeszékhelyen működő Kerek Világ Alapítvány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 357 millió forintos támogatásával valósította meg lakhatási projektjét.

Tizenkét fogyatékossággal élőnek biztosítottak támogatott lakhatást, bővítették a pécsi nappali ellátóintézményüket, amelyben energiahatékonysági munkálatokat is végeztek, továbbá kilenc fogyatékossággal élő embernek elektromos járművet szereztek be.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!