Fülöp Attila: A szigorítások mellett fejlesztéseket is tartalmaz az új gyermekvédelmi törvény

Szigorításokat és fejlesztéseket is tartalmaz a kedden elfogadott új gyermekvédelmi törvény – közölte a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa csütörtökön Szegeden.

Fülöp

 

Fülöp Attila az Ágota Közösség országos gyermekvédelmi konferenciájának megnyitóján elmondta, a törvénycsomag új korszakot, új szintet és új minőséget jelent a gyermekvédelemben; a szakma elmondhatja magáról: olyan szakemberek dolgoznak ott, akiknek „pecsétjük van” az alkalmasságukról.

Az államtitkár a szigorítások mellett ismertette a legfontosabb fejlesztéseket is. Példaként megemlítette, hogy a korábbi szabályozás szerint a gyermekvédelmi szakellátásban nagykorúvá vált fiatal felnőttek csak akkor maradhattak a rendszerben, ha a havi jövedelmük nem érte el a szociális vetítési alap háromszorosát. Most ezt az összeget csaknem négyszeresére emelték, azaz a 85,5 ezer forintról hozzávetőlegesen 330 ezer forint lesz.

Kitért arra, hogy

a nevelőszülők finanszírozását is módosították: az új törvény szerint a nevelőszülőnek akkor is jár kiegészítő, illetve többletdíj, ha a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyerek kollégiumba kerül.”

Fülöp Attila beszámolt arról is, hogy a rászoruló családok gyermekeinek járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság jövedelmi értékhatárát a szociális vetítési alap 225 százalékára emelték a korábbi 165 százalékról.

Az államtitkár elmondta, a mostani konferencián a szakemberek megvitatják a gyermekvédelem aktuális kihívásait, ezúttal a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatal felnőttekre kívánnak fókuszálni

Kiemelte, hogy

az utógondozói ellátás, a felnőtté válás talán legfontosabb pontja a gyermekvédelemnek. Itt dől el, hogy siker koronázza-e az addig elvégzett munkát”

– fűzte hozzá.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is működik az Apponyi Franciska Jövőműhely Program, amelynek célja, hogy a felnőtté váló fiataloknak kapaszkodót, jövőképet, munkalehetőséget tudjanak biztosítani.

Kothencz János, az Ágota Közösség főigazgatója közölte, jövőre az egynapos tanácskozás helyett egy többnapos programhoz kötnék a szakmai diskurzust, egy nyári gyermekvédelmi szabadegyetem és konferencia formájában, szakmai workshopokkal, előadásokkal.

Hangsúlyozta, fontos a gyermekvédelemben a szakmai diskurzus, amelyen a közös gondolkodás mellett a közös problémákról is lehet szó.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a gyermekvédelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott, fontos a hála, a szeretet, amit a gondozók kapnak a gondozottaktól.

A „hívő ember abban az erőt adó tudatban élhet”, hogy a munkájáért, a szolgálatáért nemcsak a gondozottaktól, hanem Krisztustól is kaphat hálát, köszönetet, elismerést – mondta.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!