Fülöp Attila: A szociális gondoskodást együttműködésben lehet jól végezni

Szociális gondoskodást jól végezni csak együttműködésben lehet, és ebben Magyarország sokat lépett előre az elmúlt időszakban – mondta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa a Somogy vármegyei Segesden pénteken.

Fülöp Attila a Gondviselés Integrált Szociális Intézményben a szociális munka napja és az intézmény fennállásának 70. évfordulójára rendezett ünnepségen hangsúlyozta: ez a munka akkor sikeres, ha abba mindenkit bevonnak.

Szükség van az államra, jogszabályokra, költségvetési támogatásra, a helyi problémákat ismerő önkormányzatokra, a karitatív tevékenységben évszázados, évezredes tapasztalattal bíró egyházakra és civil fenntartókra is

 

– mondta.

Az államtitkár kiemelte, hogy gondoskodáspolitikára jövőre mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar költségvetésben, négyszer annyi, mint amennyi 2010-ben volt; a szociális területen dolgozók átlagfizetése a háromszorosára nőtt az elmúlt négy kormányzati ciklusban.

„Biztos, hogy ez még nem elég, a továbbiakban is azon szeretnénk dolgozni, hogy lépésről lépesre tudjuk segíteni ezt a területet, mert ha valahol, akkor itt minden erkölcsi alap megvan arra, hogy a segítséget még jobban megpróbáljuk megadni, s lehetőleg még több támogatást tudjunk adni” – fogalmazott.

Fülöp Attila a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi területen dolgozókat méltatva azt mondta: annak a százezer embernek, aki ezt a munkát végzi, hivatása van, amelyet nemcsak az ellátottakért, hanem a hozzátartozóikért, egy városrészért, egy településért, egy vármegyéért, az egész országért is gyakorol.

Aki ezen a területen dolgozik, a közösségépítés első tégláját, a legnehezebb feladatot vállalja, mert nemcsak szurkol, hogy valakinek jobb legyen az élete, hanem odalép hozzá, megfogja a kezét, segítséget nyújt neki

 

– közölte.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője a segesdi szociális otthonról szólva kiemelte, hogy dolgozói mindig barátként, testvérként, egyenrangú partnerként tekintettek és tekintenek a gondozottakra.

Az intézményben dolgozók és élők egy családot alkotnak, nem zárkóznak el, hanem megjelennek a helyi ünnepségeken, részei a település mindennapi életének - mondta a kormánypárti politikus.

Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a gondoskodás lényege úgy tekinteni az ellátottakra, mint a társadalom egyenrangú tagjaira.

Vallják, a támogatásra szorulás nem jelenti azt, hogy az ellátottaknak a perifériára kellene szorulniuk - jegyezte meg.

Hozzátette, alapelvük, hogy nem lehajolva adakoznak, hanem felemelve gondoskodnak, céljuk hozzásegíteni embertársaikat a legteljesebb élethez.

Nemes Zita, a Gondviselés Integrált Szociális Intézmény vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a segesdi székhelyen 270 ellátottról, köztük idősekről, szenvedélybetegekről, továbbá a támogatott lakhatásban fogyatékos emberekről gondoskodnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!