Fülöp Attila: A szociális terület közösségi ügy

A szociális és gyermekvédelmi terület a közösség ügye, a közösség védelmére szorul - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára

Fülöp Attila egy 200 millió forintból felépített, a fogyatékosok nappali ellátását segítő épület avatásán azt mondta: az állam segíti, garantálja és támogatja ezt a területet, amelynek jelenleg mintegy kétharmadát egyházi, önkormányzati és civil fenntartású intézmények látnak el.
    
Ez a rendszer csak akkor tud jól működni, ha helyben, a helyi emberek akaratához és igényeihez igazodik - hívta fel a figyelmet.
    
Az államtitkár hozzátette: a 2020-as költségvetés szerint az intézményfenntartók megemelt normatívát kapnak feladataik ellátásához, ami összességében 40 milliárd forintot jelent.
    
Fülöp Attila hangsúlyozta, ezzel a törvényileg garantált, megemelt összeg segítségével a fenntartók kiszámíthatóbban és stabilabban tudnak majd gazdálkodni. Ez az intézkedés például a helyben és a térségben élő fogyatékosok nappali ellátását segítő intézmény számára a korábbi 500 ezer forint helyett 689 ezer forintos normatívát tesz lehetővé - jegyezte meg.
    
Az államtitkár kifejtette, a mándoki létesítmény a helyben lakó fogyatékkal élőknek nyújt közösségi, támogatott helyet úgy, hogy továbbra is a családjukkal élhetnek.
    
A kormány elkötelezett az alapszolgáltatások megerősítésében és szeretné családcentrikussá tenni a szociális és a gyermekvédelmi ágazatot is - hangoztatta Fülöp Attila. Utalt arra, a kabinet az elmúlt években jelentős minimálbér- és garantáltbérminimum-emelést hajtott végre, ami ezen a területen dolgozók bérét egyaránt érintette.
    
Pekó László, Mándok független polgármestere elmondta, a beruházás keretében elkészült egy csaknem 500 négyzetméteres szolgáltató épület, amely elsősorban a fogyatékkal élők nappali fejlesztését teszi lehetővé. A fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert csaknem 150 millió forintból, valamint kiegészítő hazai támogatás és az önkormányzat 12 millió forintos önereje révén valósult meg.
    
Az épület avatásán beszédet mondott Tilki Attila, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés kormánypárti elnöke is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!