Hargitai János: A költségvetés megőrzi az eddigi eredményeket

A 2024-es költségvetésben nem arra költünk, amire szeretnénk, hanem arra, amire a háborús körülmények között muszáj, ugyanakkor a büdzsé megőrzi a 2010 óta elért eredményeket - hangsúlyozta Hargitai János, a KDNP vezérszónoka a 2024-es költségvetési javaslat vitájában az Országgyűlés keddi ülésén.

A kormánypárti képviselő azt mondta: mindenki tudja, hogy nem „egy ideális költségvetési szituációban vagyunk, nem arra költünk, amire szeretnénk, hanem amire muszáj”, hiszen a háború miatt a honvédelmi kiadásokra az eddigieknél sokkal több forrást kell áldozni.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány a jelenlegi nagyon nehéz háborús helyzetben is azt a célt tűzte maga elé, hogy mindenáron próbálja megőrizni azt, amit eddig elért az ország. A 2024-es költségvetés őrzi a családtámogatási rendszert, lehetőséget ad az elért foglalkoztatási szint megőrzésére, és továbbra is biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelés, valamint a 13. havi nyugdíj forrásait – sorolta Hargitai János.

Hargitai János az előtte szóló Gyurcsány Ferenc felszólalására reagálva emlékeztetett: a korábbi miniszterelnök „menedzselésével” vitte csődbe az országot a 2010 előtti kormány, ráadásul nem egy háborús helyzetben, mint ami most van, hanem egy olyan időszakban, amikor forrásbőség jellemezte a világgazdaságot és minden körülmény adott volt ahhoz, hogy kiegyensúlyozott költségvetést készítsen a kabinet.

Az uniós források témájára rátérve hangsúlyozta: a baloldal politikája nem fog változni, továbbra is mindent megtesznek majd azért Brüsszelben, hogy Magyarország ne jusson hozzá a neki járó EU-s forrásokhoz.

Szerinte ez az egyetlen dolog, amiben a baloldal befolyással van a 2024-es költségvetésre.

Ha legalább nem ártanának minden nap Brüsszelben, hanem hallgatnának, egy lépéssel közelebb kerülhetnénk ahhoz, hogy a minket megillető európai uniós forrásokat megszerezhessük

 

– mondta. Hangsúlyozta: a kormánynak úgy nem lehet ártani Brüsszelben, hogy az egyben ne ártson a magyar költségvetési pozícióknak és ezen keresztül a magyar jövedelemtulajdonosoknak, a családoknak és cégeknek is.

Rámutatott: szembe kell nézni azzal, mi történik, ha a költségvetésbe betervezett európai források esetleg nem teljesülnek. Az igazi baj akkor következhet be, ha a 2479 milliárd a bevételi oldalon nem vagy csak szerény mértékben teljesül, a kiadási oldalon viszont teljesíteni akarnánk a 3605 milliárd forintot - figyelmeztetett. Szerinte ez egy olyan tétel, ami a kormánytól éberséget kíván, mert ez önmagában fel tudja borítani a költségvetés helyzetét. 

Hargitai János az európai uniós források mellett, a másik legnagyobb kockázatként a Magyar Nemzeti Bank veszteségével kapcsolatos problémát nevezte meg. Ugyanakkor jelezte: a pénzügyminiszter expozéjában azt ígérte, hogy az ügyre módosító indítványokkal megoldás születhet.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!