Három helyszínen emlékezett a soproni KDNP a kommunizmus áldozataira

A KDNP Soproni Szervezete a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán elhelyezett emléktábláknál, ezt követően a sopronkőhidai rabtemető mártírjainak sírjánál (a sopronkőhidai „301-es parcellánál”), majd Szántó Róbert 1919-es vértanú sírjánál koszorúzással hajtott fejet a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt.

Sopron

A méltóságteljes eseményeken Farkas Ciprián polgármester, Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek és Barcza Attila országgyűlési képviselő is koszorút helyezett el.

Tóth Éva, a KDNP soproni elnöke elmondta: a kommunista diktatúra alatt igaztalanul meghurcoltak, meggyilkoltak, az élet méltóságától megfosztottak előtt hajtunk ma fejet. Mindazok előtt, akiknek a kommunista diktatúra minden értéket megsemmisítő gépezete ellen egyetlen lelki fegyvere volt: a hit, az életben maradásra erőt adó, megtartó hit. A nemzeti tragikus eseménysorozat áldozatai voltak mindazok a családok is, akiket ezáltal szétszakított a rendszer, amely a politikai ellenfelek megsemmisítésének céljával tett tönkre, nyomorított meg embereket, tört ketté életeket, taszította a halálba ártatlanok százezreit, vagy kényszerített emigrációba sokakat. A hazug és lélekgyilkos rendszer bűne az is, hogy évtizedekig hallgatásra kényszerítette a lelkileg és testileg megtörteket.

Sopron

Minekünk pedig szent kötelességünk és felelősségünk emlékezni és emlékeztetni, amikor a jelenünk is békétlenséggel küzd, miközben mindannyian szeretnénk békében élni.

A sopronkőhidai  börtön volt a gyűjtőtábora az 1945-ben a Szovjetunióba elhurcolt lakosoknak és kényszermunkásoknak. Korábban a nyilasok is „használták” az épületet: Mindszenty József későbbi bíborost, hercegprímást 1944. december 22-én huszonhat pappal és kispappal együtt a sopronkőhidai fegyházban őrizték, ahol a háború utolsó karácsonyát töltötték. 

P. Kiss Szaléz ferences vértanú emlékét is emléktábla őrzi a sopronkőhidai börtön falán, ahol a szerzetest 77 éve végezték ki koholt vádak alapján. P. Kiss Szaléz ferences vértanú a sopronkőhidai rabságban sorstársa volt Mindszenty Józsefnek, aki róla jelentette ki: ,,A magyar vértanúpapok sorát Szaléz atya nyitja meg.” Az emléktáblát 2011-ben Firtl Mátyás, a KDNP országgyűlési képviselőjeként a miniszterelnök-helyettes képviseletében jelenlévő  Csallóközi Zoltánnal együtt avatta fel örök jeléül a hit tisztaságáért hozott áldozatnak – emlékeztetett Tóth Éva.

Sopron

A tiszteletadás a jánostelepi 301-es parcellánál folytatódott, ahol Tóth Éva és Magas László díszpolgár is lerótta a tiszteletét, majd a Szent Mihály-temetőben Szántó Róbert főhadnagy sírjánál ért véget a megemlékezés-sorozat, ahol Farkas Ciprián mondott emlékező beszédet.

Szántó Róbert főhadnagyot, és Fennesz Rezső tizedest 1919. július 4-én végezték ki a soproni temetőben Szamuely László, a hírhedt népbiztos öccsének parancsára. A mártír családja mellett Sopron város vezetése, helyi intézmények és szervezetek képviselői is részt vettek az eseményen, ahol Tóth Éva és Katona György helyezte el a KDNP koszorúját a mártír sírjánál, a két fiatal kivégzésének helyszínén.

Sopron

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!