Harrach Péter Mátészalkán: Az önkormányzati választáson a települések és az ott élő az emberek a fontosak

Az októberi önkormányzati választáson az adott település és az ott élő emberek a fontosak, ezt szem előtt tartva kell alkalmas jelöltet választani – jelentette ki a KDNP alelnöke, országgyűlési frakcióvezetője lakossági fórumon pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. A jó hangulatú este és az előzetes felmérések alapján Mátészalka a  következő öt évben is a fény városa marad – értékelt Harrach Péter a kampányrendezvényt követően.

Harrach PéterHarrach Péter, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető a mátészalkai fórumon (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Harrach Péter a művelődési házban megjelent érdeklődőkhöz szólva azt mondta, Mátészalkán a szatmári kisvárost az elmúlt öt évben vezető kereszténydemokrata Hanusi Péter (Fidesz–KDNP) az alkalmas jelölt, ő és a kormánypárti képviselőjelöltek pedig a település vezetésére alkalmas csapatot alkotnak.

Mátészalkai fórum

A polgármester akkor tud hatékonyan dolgozni, ha olyan munkatársai vannak, akik „ugyanazon a szemüvegen keresztül” látják a világot és hasonlóan gondolkodnak, így egységesen tudják intézni közös dolgainkat. Emellett az is fontos, hogy a kormányzat és a helyi képviselet között összhang legyen – hangsúlyozta a kisebbik kormánypárt alelnöke.

A kereszténydemokrata politikus szavai szerint 2010 óta komoly változások történtek Magyarországon, kilenc évvel ezelőtt a gazdasági válság és az államcsőd által fenyegetett országot sikerült „saját lábra” állítani, sikerült megszabadulni a hitelezők egy részétől és elkerülni azt az állapotot, amelybe az akkori Görögország került.

Harrach PéterHarrach Péter, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető a mátészalkai fórumon (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Azóta megindult a fejlődés, a GDP és a foglalkoztatás növekedése mellett csökkent az államadósság, az önkormányzatok a mintegy 1370 milliárd forintos adósságállományuknak a kormány általi átvállalásával „felszabadultak” és nőtt a mozgásterük – sorolta Harrach Péter.

A KDNP alelnöke azt mondta: a Gyurcsány-kormány „cinkos hallgatása” miatt több százezren kerültek a devizahitelek csapdájába, ezután jöttek azok a kormányzati intézkedések, amelyek több lépésben könnyítettek ezen a helyzeten.

A demográfiai adatok miatt a kabinetnek fontos, hogy magyar gyermekek szülessenek, mert bár „a létszámhiányt lehet bevándorlókkal is pótolni, de mi azt gondoljuk, hogy Magyarországon nem egy idegen kultúra képviselői kell jelentsék azt a világot, ami a gazdaságnak és a társadalomnak szükséges” – fogalmazott.

Harrach Péter

Harrach Péter a migrációt érintően leszögezte, fontos, hogy a valóban segítséget kérő ember mellett „ne menjünk el”, ugyanakkor azonban az önvédelmet is biztosítani kell. A már itt élő, a keresztény kultúrát követő népességgel nem hajlandók együtt élni a bevándorló kultúra képviselői, ők „egy hódító kultúra képviselői és a maguk képére akarnak minket formálni”, így alakítva ki a párhuzamos társadalmakat – jelentette ki.

A bevándorlást a civil szervezeteken keresztül támogató Soros György nagy erőket fordít ennek az eszmeiségnek a megvalósítására, ez pedig olyan „torzulásokat” okoz a nyugati társadalmakban, mint például a genderelmélet – fejtette ki.

Előadásának végén kitért arra, a Fidesz és a KDNP szövetsége azért jó konstrukció, mert eszmeileg mindkét szervezet kereszténydemokrata és azonos társadalom- és országképben gondolkodik. Országosan és helyi szinten is „jól állnak a dolgaink”, ahhoz, hogy ez folytatódjon és kiteljesedjen, mindenkinek el kell menni szavazni – tette hozzá Harrach Péter.

Hanusi PéterHanusi Péter, Mátészalka KDNP-s polgármestere, a Fidesz-KDNP jelöltje a városvezetői posztra (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Hanusi Péter, Mátészalka KDNP-s polgármestere a fórumon elmondta: az elmúlt három évben az önkormányzati pályázatok eredményeként 6,5 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett a városba, az összes állami beruházással kiegészítve pedig ez az összeg meghaladja a 12 milliárd forintot is.

Mátészalkai fórum