Harrach Péter: A családvédelmi akcióterv az eddigi legnagyvonalúbb családtámogatási intézkedés

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlésben napirend előtt arról beszélt, hogy a miniszterelnök által bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv az eddigi legnagyvonalúbb családtámogatási intézkedés.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője

Hangsúlyozta: a cél a családalapítás és a gyermekvállalás megkönnyítése, valamint a gyermekvállalási kedv növelése. Harrach Péter szerint míg Nyugat-Európában egy „sajátos öngyilkosságot követnek el azzal, hogy saját kultúrájukat és saját lakosságukat nyugodtan átadják egy másik kultúra és egy erős agresszív népesség uralmának", addig Magyarországon nem a bevándorlással akarják megoldani a demográfiai problémákat. Úgy vélte: minden jó érzésű ember örömmel fogadta a családvédelmi akciótervet, ami a magyar családoknak és az egész magyar társadalomnak örömhír.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Harrach Péter megállapításaira reagálva kiemelte: a családvédelmi akcióterv a 2010 óta tartó kormányzati építkezés része, ezzel szeretnék csökkenteni, illetve elhárítani a gyermeket vállaló fiatalok elől a terheket.
    
Az államtitkár szerint 20 éve nem volt olyan gyermekvállalási és házasságkötési kedv mint most, és ma kevésbé jelent szegénységi kockázatot a gyermekvállalás, mint korábban. A nemzeti konzultáción az emberek arról döntöttek, hogy a magyar gyermekekben látják a magyar jövőt, ezért döntött a kormány a hétpontos akciótervről - mondta az államtitkár, felsorolva az akcióterv részleteit.