Harrach Péter: a Magyar Nemzet története és szellemisége indokolja az újraindítást

A Magyar Nemzet alapításának 80. évfordulóján, augusztus 25-én tartaná méltányosnak és igazságosnak a lap újraindítását Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője szerint a lap szellemisége kormányközeli lesz.

A Magyar Nemzetet az áprilisi választások után zárta be a tulajdonos, Simicska Lajos, miután nem olyan eredmény született, amilyet szeretett volna, és amire sok pénzt költött. Április 8. után mindössze két napot ért meg az újság, amelyet akkor nem adott el senkinek Simicska, azóta viszont ez is Nyerges Zsolt érdekeltségébe került. Nyerges a Hír TV megszerzésekor is világossá tette, hogy a médiában nem kíván szerepet vállalni, így a tévéadó visszatérhetett a korábbi értékrendjéhez. Hasonló sorsra juthat most a Magyar Nemzet is, amely 2015 előtt a kormányoldal régi, fontos sajtója volt - olvashatjuk Csuhaj Ildikó cikkében az atv.hu-n.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, a párt alelnöke

Harrach Péter az atv.hu kérdésére elmondta, hogy az újság története és szellemisége indokolja az újraindítást, augusztus 25-e pedig szimbolikus nap lenne erre, és a G-nap előtt ott dolgozókkal lenne ez méltányos. A lap korábbi nagy nevű szerzői és szerkesztői között megemlítette Szekfű Gyulát és Márai Sándort, valamint személyes kötődéséről beszélt Barankovics István révén, aki a Magyar Nemzet felelős szerkesztője volt, valamint a KDNP elődpártja, a Demokrata Néppárt főtitkára is. Az újranyitás mellett érvelt Harrach a lap eszmei értékével, noha az értékvilága a G-nap után a tulajdonosi akaratnak engedve elveszett, és megváltozott az irányultsága. A KDNP frakcióvezetője visszautasította, hogy a kormánykritikussága volt a gond a Magyar Nemzettel, és a konzervatívnak mondott szerzők G-nap utáni megjelentetésére azt mondta: az a konzervatív kereszténydemokrata szellemiség már nem úgy érvényesült, elég csak a kampányra gondolni.

Harrach arra számít, hogy ha augusztus 25-én újraindul az újság, a két oldalra leegyszerűsödött világban ismét ahhoz áll majd közel, aki a Magyar Nemzet szellemiségét képviseli.

A politikus emlékeztetett, hogy a lapot korábban csak kétszer sikerült hosszabb időre elhallgattatni: 1944 márciusában a náci németeknek, valamint 1956 novemberében a szovjeteknek. A harmadik alkalom az április választások utáni időszak, amiért egyértelműen a lap volt tulajdonosát tette felelőssé. Arról, hogy dolgozhatnak-e a lapnál a volt munkatársai, Harrach csak annyit válaszolt: véleményem szerint azok kezébe kellene adni a Magyar Nemzetet, akik érzik és követik Pethő Sándor szellemiségét.

Az eredeti írás itt olvasható >>>

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!