Harrach Péter: Magyarország nagy figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására

Harrach Péter, a KDNP vezérszónoka a köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvényjavaslat általános vitáján kedden az országgyűlésben kiemelte: a szociálpolitika feladata, hogy „felkeltse az önerőt, akiben lehet” és gondoskodjon azokról, akik gondoskodásra szorulnak. Ennek az elvnek kell érvényesülnie a köznevelésben is.

A hátrányos helyzetnek sok oka lehet – jegyezte meg, példaként említve az etnikai, a regionális, a családi okot és a fogyatékosságot -, a hátrányos helyzetű gyerekek tehát sokszínű közösség.

Emlékeztetett: Magyarország eddig is nagy figyelmet fordított e sokszínű közösség felzárkóztatására. Kiemelte a 2,8 milliárd forint költségvetésű Útravaló ösztöndíjprogramot, melynek keretében szociális rászorultság alapján évente 10 ezer hallgató kap ösztöndíjat, az 1,8 milliárd forintos támogatásból működő Biztos kezdet házakat, a 3 milliárd forintból működő 183 tanodát, ahol tanítási idő után tanulnak hátrányos helyzetű fiatalok. Megemlítette még az egyházi fenntartású roma szakkollégiumi rendszert, melynek segítségével néhány év alatt 500-an szereztek diplomát, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenléten alapuló Felzárkózó települések programját.

Harrach Péter a javaslat fontos elemének nevezte, hogy

nemcsak előírja a szegregációval szembeni feladatokat, hanem szankciókkal is biztosítja azok elvégzését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!