Hét év alatt felére csökkent a nem megfelelő fűtéssel rendelkező lakásokban élők aránya

Az Eurostat nemrég tette közzé jelentését, amely a nem megfelelő fűtéssel rendelkező lakásokban élőkre vonatkozóan közöl friss adatokat. A kimutatás szerint ez az arány hazánkban kétszer olyan gyorsan csökkent, mint az EU-átlag: Magyarországon hét év alatt a felére, míg az uniós átlag ugyanennyi idő alatt mindössze a negyedével mérséklődött. A rezsicsökkentés hatása fokozottan érezhető a javuló szegénységi lakhatási adatokban.

2018-ban az Európai Unióban az emberek 7,3%-a nem rendelkezett megfelelő fűtéssel. Ehhez képest hazánkban mindössze az emberek 6,1%-a élt olyan lakásban, amelyben nem volt megfelelő a fűtés. Az Európai Unióban 11 országban magasabb azon személyek aránya, akik nem megfelelő fűtéssel rendelkező lakásban élnek, mint hazánkban. Amellett, hogy a magyar adat jobb, mint az uniós átlag, a 2011-es 12,2%-hoz képest a hazai csökkenés éppen ötven százalékos. Mindez azt jelenti, hogy ma már feleannyi embert érint csak Magyarországon az a probléma, hogy a lakása nem rendelkezik megfelelő fűtéssel. Az Eurostat adatai alapján egyébként az is látható, hogy a nagymértékű csökkenésnek van régiós dimenziója is, ugyanis Csehországban és Lengyelországban is jelentősen mérséklődött ez az arány.

A megfelelő fűtés hiánya egyike azoknak a jellemzőknek, ami alapján a súlyos anyagi nélkülözésben érintetteket meghatározzák a statisztikai hivatalok. Hazánkban 2010 óta 1 millió 421 ezer fővel csökkent a súlyosan nélkülözők száma, azaz ma már ennyivel többen vannak azok, akik anyagilag biztonságosnak tekintik az életüket. Mindezek az adatok jól mutatják az elmúlt 10 év olyan intézkedéseinek sikerét, mint a rezsicsökkentés, a munkahelyteremtés és a családtámogatási rendszer.

Rétvári Bence
a KDNP alelnöke

 

(Kép: 123RF)