Hol tartanak a külhoni magyarságot támogató programok?

A címben jelzett témában tett fel azonnali kérdést a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek hétfőn az Országgyűlésben.

Szászfalvi László

A diaszpóra és a szórvány magyarságát támogató programok teljesüléséről kérdezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest Szászfalvi László, a KDNP frakcióvezető- helyettese hétfőn a parlamentben, utalva a 2010-ben e téren bekövetkezett paradigmaváltásra, amelynek lényege az egyetemes magyarságban gondolkodás.

Semjén Zsolt válaszában elmondta: „a diaszpóra magyarsága mindig mostohagyerek volt”, mert a kommunista rendszer az emigrációval együtt „ellenségként kezelte”, ugyanakkor az Orbán-kormány a többi külhoni magyar közösséggel egy szintre emelte ügyeik kezelését.

Viszonválaszában a kereszténydemokrata képviselő megemlítette, hogy 2010 óta megtízszereződött az e területre jutó támogatások összege, míg Semjén Zsolt KDNP-elnök azt is kiemelte: a cél az, hogy az egyes közösségeket egymással is összehozzák, „hogy a magyar élet minél szervesebb és minél szorosabb legyen”.