Hollik István a parlamentben: Európában rezsiválság van

Hollik IstvánHollik István, a KDNP országgyűlési képviselője hétfőn napirend előtt a parlamentben úgy fogalmazott: Európa még le sem győzte a koronavírus-járványt, újabb válsággal kell szembenézni, mindenhol egyre többet kell fizetni az embereknek a rezsiért. Ezt a rezsiválságot Brüsszel idézte elő felelőtlenségével, a rosszul időzített, átgondolatlan energiareformmal – jegyezte meg.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: egy olyan nemzeti megoldás van, amely működik a rezsiválságban, ez a magyar rezsicsökkentés. Míg a rezsicsökkentés előtt Magyarországon az egyik legmagasabb volt a rezsiár Európában, most a legalacsonyabbak közé tartozik – jelentette ki összehasonlítva a magyar közműdíjakat más európai nagyvárosokéval.

A kormány számára az energia nem politikai, hanem biztonsági és szuverenitási kérdés, ezért ellenzik az EU által bevezetni kívánt klímaadót is – tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában megerősítette: Brüsszel arra készül, hogy megadóztassa a lakással, gépjárművel rendelkező családokat. Egy családnak átlagosan évi 400 ezer forinttal kellene többet fizetni, Magyarország és a V4-ek azonban nem fogadják el ezt a brüsszeli kezdeményezést – mondta.

Schanda Tamás

A KDNP alelnöke hangsúlyozta: az alacsony árakat védeni kell, ezért a kormány határozottan kiáll amellett, hogy a klímacélok eléréséhez szükséges pénzügyi fedezetet nem a családoknak, hanem a klímarombolóknak kell viselni. Ezzel egyébként a nemzeti konzultációt kitöltők 99 százaléka egyetértett – jegyezte meg.