Hölvényi György: Az észak-etiópiai konfliktus Afrika stabilitását fenyegeti

„Meg kell akadályozni az észak-etiópiai konfliktus további kiterjedését, ezért mind a kétoldali, államközi kapcsolatokat, mind pedig az ENSZ adta lehetőségeket kihasználva el kell érni, hogy a szembenálló felek tárgyalóasztal mellé üljenek” - mutatott rá Hölvényi György az etiópiai Tigré régióban kialakult humanitárius válságról szóló európai parlamenti plenáris vitán. A politikus a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetőjeként aktívan vett részt a fegyveres konfliktus felszámolásának lehetőségeiről szóló vita előkészítésében.

A KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában aláhúzta: „Alig két évvel Abiy Ahmed miniszterelnök Nobel-békedíjjal való kitüntetése után, az etiópiai kormányerők fegyveres hadműveletbe kezdtek Tigrében, amely eddig 2500 civil áldozatot követelt. Ki kell mondanunk, hogy a kormány katonai művelete humanitárius katasztrófát idézett elő. 735 ezer ember kényszerült lakóhelyének elhagyására, és további 70 ezer menekült érkezett Szudánba.”

A képviselő hozzátette: „Minden nap újabb beszámolók látnak napvilágot az etiópiai és eritreai katonák kegyetlenkedéseiről, a nők elleni erőszakról, a fosztogatásokról és a templomokat, mecseteket és kolostorokat ért támadásokról.” Hölvényi, aki 2019-ben személyesen is ellátogatott az érintett észak-etiópiai régióba, rámutatott: „A lakosság megpróbáltatásaihoz nagyban hozzájárult, hogy a humanitárius szervezetek hónapokig nem tudtak eljutni Tigrébe, és jelenleg sem képesek minden rászorulót elérni.” Most az élelmiszerhiány jelenti a legnagyobb veszélyt: 2 millióan éheznek és több mint 5 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: „A fegyveres konfliktus, és a „Nagy Etióp Reneszánsz Gáttal” kapcsolatos egyoldalú, a Szudánnal és Egyiptommal való megegyezést nélkülöző etiópiai döntések Afrika stabilitását fenyegetik. Az etióp kormány által bejelentett tűzszünet korlátozottan, de lehetőséget ad a reagálásra. Fel kell számolni a segélyek eljuttatásának minden akadályát. Európa alapvető érdeke, a gyors és hatékony fellépés, a konfliktus további kiterjedésének megakadályozása.”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!