Hölvényi György: Családok nélkül nincs jövője Európának

Most, amikor Európa jövője áll a politikai közbeszéd középpontjában, a demográfiai kihívás megkerülhetetlen kérdéssé vált. A jövőt tervezni kell, ez pedig elképzelhetetlen előremutató családbarát politika nélkül. Éppen ezért a fiataloknak a családot mint vonzó és esélyt adó életformát kell felmutatnunk – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a Katolikus Családszervezetek Európai Federációjával (FAFCE) szervezett Demográfiai változások és Európa jövője című csütörtöki konferencián.

A következő generációk támogatása az európai életmód alapvető pillére. Enélkül a szemléletmód nélkül egy saját magára és a fogyasztásra koncentráló, jövőkép nélküli egoista társadalom jönne létre – hangsúlyozta Hölvényi György az online tanácskozás témájának jelentőségét. Az kontinens jövőjéről szóló eseményen részt vett többek között Manfred Weber, az EPP Képviselőcsoport elnöke, Roberta Metsola EP-alelnök, François-Xavier Bellamy, a néppárti Kereszténydemokrácia Jövője Munkacsoport vezetője, továbbá francia és német katolikus családszervezetek elnökei.

Hölvényi György rámutatott: “Világosan kell látni, hogy

a család önmagában, az anyagiaktól függetlenül is pótolhatatlan társadalmi, szociológia és szociálpszichológiai forma.

Meg kell tehát védeni a férfi és a nő komplementaritását, mivel természetüknél fogva ők az anya és az apa. Tudomásul kell venni, hogy az európai többség számára a házasság és a család fogalma évezredek óta foglalt kifejezés. Mindemellett nagy érzékenységet szükséges mutatni más együttélési formák iránt is”. A kereszténydemokrata jobboldal egyik feladata és missziója ebből adódóan az, hogy a család fogalmát ápolva megtalálja a megfelelő nyelvezetet és ezáltal megtalálja a jövő fogalmát is, amit a mindennapos politikai vita fölé kell emelni – tetteh hozzá a politikus.

Az európai parlamenti képviselő jó gyakorlatként a magyarországi modellt említve hangsúlyozta: “Noha a témában az államnak komoly korlátai vannak, a szervezeti és anyagi kereteket biztosításával és bővítésével a családot vonzóbb életformává teheti. A közel tíz éve tartó tudatos és kiszámítható családbarát politika hatására a magyar születési ráta 1,25-ről mára 1,55-re emelkedett és míg 2010-ben 35 ezer pár, addig 2020-ban már 67 ezer pár kötött házasságot még a járvány ellenére is”.

Végezetül a politikus elmondta: “Közös felelősségünk, hogy a családot, mint életmodellt – a kereszténydemokrata jövőképre támaszkodva – vágyott céllá tegyük a fiatalok számára, a félelem helyére a reménykedés, a döntésképtelenség helyére pedig a felelősségvállalás lépjen.” Ehhez elengedhetetlen a családszervezetek, az egyházak, a tudományos és gazdasági élet szereplőinek bevonása. Az együttműködés koordinálása az államok feladata, melyben a tagországokat európai szinten is segíteni kell.