Hölvényi György: Még az európai baloldal is megdöbbent a magyar ellenzék brüsszeli áskálódásán

Még az európai baloldalon is döbbenetet vált ki, amit a magyar ellenzék Brüsszelben művelt a biztosi pozícióval kapcsolatban – jelentette ki a Pesti Srácoknak Hölvényi György.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt külügyi igazgatója, a párt európai parlamenti képviselője

A kereszténydemokrata EP-képviselő ugyanakkor megjegyezte, az ellenzéki aknamunkából az európai baloldal is igyekezett politikai tőkét kovácsolni, hiszen azt is mindenki tudta Brüsszelben, hogy már Trócsányi László jelöltéségét is koholt vádakkal torpedózták meg, mégis előfordulhatott, hogy focista hasonlattal élve „már az öltözőben lerúgták”.

Az Európai Néppárt közelgő kongresszusával kapcsolatban elmondta, korai még a Matteo Salvini-vezette LEGA csatlakozásáról beszélni. Ugyanakkor hozzátette, ez a kérdés az Európai Néppártnak olyan értelemben inkább szól a jövőjéről, hogy képes lesz-e az európai, egyre szélsőségesebbé váló baloldallal szemben alternetívát nyújtani, vagy továbbra is a baloldalhoz, zöldekhez, liberálisokhoz törleszkedik.

A Pesti Srácok felidézte, a magyar baloldal Brüsszelben Gyurcsányné vezetésével egyszerre támadja a magyar biztosjelölt személyét, de lejárató propagandairataikban és nyilatkozataikban azt is hangsúlyozzák: Magyarország nem alkalmas a különben nemzetpolitikai tekintetben különös jelentőséggel bíró csatlakozás-, és szomszédságpolitikai biztosi pozíció betöltésére. Hölvényi György úgy reagált, nyilvánvalóan politikai csata zajlik, amely valójában az Európai Unió, vagy legalábbis az Európai Parlament munkáját hitelteleníti.

Kettős mérce, politikai elfogultság, szakmai szempontok mellőzése – ezeket kellett megélnie az Európai Parlament politikusaitól a jobboldali magyar frakciónak az elmúlt hetekben. Ezek mellé társul az a magyar specifikum, hogy a magyar baloldal immáron a Jobbikkal kiegészülve szélsőséges módon támadta Magyarország jelöltjét, teljesen függetlenül magától a személytől - hangsúlyozta az EP-képviselő. Hölvényi György úgy vélte, ez rövid távon hozhat ugyan sikereket, mindazonáltal még az európai baloldalon is döbbenetet vált ki.

Több európai baloldali politikus kollégám is azt kérdezgetik értetlenkedve, hogy mit művelnek a baloldali magyar képviselők - jegyezte meg. Hozzátette, ez nem párt-, vagy korosztály-specifikus jelenség a magyar baloldalon, hanem egy lassan száz éves hagyomány. Úgy vélte, ezzel a politikai kultúrával nehéz bármit is kezdeni, mert noha rövidtávon a baloldali eruópai pártoknak szolgálhatja az érdekeit, de hosszútávon hiteltelenítik az európai választópolgárok előtt az Európai Parlament döntéshozatalát, amelynek a jövőben komoly politikai következményei lehetnek.

Az EP-képviselő megjegyezte, azt is mindenki tudta Brüsszelben, hogy Trócsányi László jelöltéségét koholt vádakkal torpedózták meg, mégis előfordulhatott, hogy focista hasonlattal élve már az öltözőben lerúgják.

Gyöngyösi felülmúlta Cseh Katalint és Donáth Annát

Portálunk Hölvényi Györgytől arról is érdeklődött, mi a véleménye arról, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) múlt heti ülése után tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok közös szóvivője, a jobbikos Sneider Tamás többek között azt hangoztatta, milyen egyedülálló lehetőséget nyújhat a kisesbbégi magyarság számára a szomszédság-, és csatlakozáspolitikai biztosi poszt megszerzése, miközben Brüsszelben a magyar ellenzék mindent megtesz azért, hogy ne válasszák meg a magyar biztosjelöltet.

Hölvényi György a Jobbikkal kapcsolatban kiemelte, EP-képviselőjük, Gyöngyösi Márton remélhetőleg csak nem volt tisztában azzal, milyen álláspontot képvisel a pártja Magyarországon. Mint kiemelte, mélyen elgondolkodtató, hogy egy különben semmelyik politikai csoportosuláshoz csatlakozni nem képes magyar képviselő volt az Gyönygösi személyében, aki a legkeményebb támadója Várhelyi Olivérnek. Úgy fogalmazott,

Gyöngyösi Márton egyvalamit ért el ezzel, mégpedig azt, hogy Cseh Katalint vagy Donáth Annát sikerült Magyarország megtámadásában felülmúlnia.

A magyar baloldallal kapcsolatban továbbá megjegyezte, mindegyik képviselőjük  a magyar biztos kinevezését akarja bármilyen eszközzel megakadályozni, így próbálva kedvezni a bevándorláspárti erőknek. Kiemelte, ez nem nemzetpolitika, hanem valami egészen más, egy ilyen éles helyzetben ez különösesn káros.

Az Európai Néppártnak választania kell, továbbra is a baloldalhoz akar-e dörgölőzni

A Pesti Srácok arról is érdeklődött, a közelgő zágrábi Európai Néppárt-csúcson szóba kerülhet -e Silvio Berlusconi azon javaslata, hogy a Matteo Salvini-vezette LEGA csatlakozzon a néppárti frakcióhoz. Hölvényi György elmondta, véleménye szerint a mostani pártkongresszuson erről dönteni még korai lenne, hiszen egy lehetséges folyamat elején jár az EPP.
Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ha Berlusconi – aki egy óriási taktikus évtizedek óta az olasz és az európai politikában egyaránt – úgy gondolja, hogy az olasz jobbközéppel érdemes lenne együtt dolgozni, akkor azt komolyan kell venni.

Hölvényi György hangsúlyozta, ez a kérdés az Európai Néppártnak olyan értelemben inkább szól a jövőjéről, hogy képes lesz -e az európai, egyre szélsőségesebbé váló baloldallal szemben alternetívát nyújtani, vagy továbbra is a baloldalhoz, zöldekhez, liberálisokhoz törleszkedik.  

Mint megjegyezte, ez a döntés megszülethetett volna már az EP-választások előtt is. Ugyanakkor hozzátette, ma még nem lehet előre megmondani, hogy az együttműködés milyen formában – frakció-szinten, párt-, vagy szerződési alapon – valósulhat meg.

A kereszténydemokrata EP-képviselő végezetül elmondta, az Európai Néppárt a választások után ugyan elmondhatja magáról, hogy a szavazatok száma alapján győzött, de ha még egy ilyen győzelme lesz, akkor a klasszikus értelmében megszűnik néppárti lenni a frakció. Úgy vélte, karakter nélkül, politikai jövőkép nélkül hiába győzünk.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!