Hölvényi György: A néppárti képviselőcsoport 25 éve folytat párbeszédet a vallási közösségekkel

Az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportja (EPP) 25 éve folytat párbeszédet a vallási közösségekkel a kölcsönös megértés és együttműködés jegyében, legyen szó a vallásszabadságról, az üldöztetés elleni fellépésről vagy az egyházak társadalmi tanításának meghallásáról Európában – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke, a KDNP európai parlamenti képviselője a képviselőcsoport 25. jubileumi vallásközi konferenciáján Santiago de Compostelában.

Hölvényi

A kereszténydemokrata uniós parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében hangsúlyozta:

Az intézményes párbeszéd folytatása sajátos meggyőződésünk és hagyományunk: ezt a munkát egy olyan Európai Parlamentben végezzük, ahol politikai ellenfeleink közömbösek, vagy sokszor támadók az egyházak által képviselt értékekkel és tanítással szemben.

Hölvényi hozzátette: „Változik a társadalom, változnak a témák is. Egy biztos: a kereszténydemokrata elkötelezettség a vallási közösségek irányában a jövőben is, a szélsőségesen szekuláris környezetben is szilárdan megmarad.”

Az európai katolikus püspökkari szervezet (COMECE) elnöke, Mariano Crociata püspök, úgy fogalmazott, hogy nyugati kultúra mára kritikus szakaszba ért, mivel a fősodratú véleményformáló csoportok a társadalmi haladás feltételének tekintik a vallások szerepének visszaszorítását Európában. „Ezért is különösen fontos az a küldetés, amelyet az EPP frakció a párbeszéd fenntartása érdekében évtizedek óta betölt” – tette hozzá.

Avi Tawil rabbi, az Európai Zsidó Közösségi Központ vezetője szerint a félelem légkörét Európában is mind jobban érzékelik a vallások követői. A rabbi hangsúlyozta: a békét lépésről lépésre lehet csak építeni ebben a helyzetben, és a sikerhez elengedhetetlen, hogy valamennyi politikai erőt megnyerjék a párbeszéd számára Európában.

Az európai néppárti képviselőcsoport (KEK) 25. alkalommal megrendezett éves konferenciáján felszólalt továbbá Jörgen Skov Sörensen, a KEK protestáns-ortodox európai ernyőszervezet főtitkára, Emmanuel kalcedóniai metropolita a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus képviseletében, Ismat Jahan, az Iszlám Konferencia Szervezetének uniós nagykövete, az EPP frakció számos képviselője, valamint vallási és tudományos szakértők szerte Európából.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!