Hölvényi György: Pártok feletti üggyé tettük a terrort elszenvedő keresztények segítését

„Politikai pártok feletti üggyé tettük a terrortámadásokat elszenvedő közösségek, így a keresztények megsegítését Burkina Fasóban, ami közös sikerünk”, jelentette ki Hölvényi György (Fidesz-KDNP), az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke csütörtökön Strasbourgban.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt külügyi igazgatója, a párt európai parlamenti képviselője

A magyar kereszténydemokrata politikus kezdeményezésére az Európai Parlament határozatban állt ki a biztonság és a vallások közötti béke megőrzéséért a terrorhullámot elszenvedő országban.

Hölvényi György a plenáris vitában figyelmeztetett, hogy a nemzetközi dzsihadista szervezetek hajtóvadászatot indítottak a keresztények és a hagyományosan mérsékelt muszlim népesség ellen, ami káoszba döntheti az eddig békében élő társadalmat.

A politikus sikerként értékelte, hogy az Európai Parlament a határozatban elismerte az egyházak és vallási hátterű segélyszervezetek önfeláldozó munkáját, amellyel a szükséget szenvedőket segítik.

A magyar néppárti képviselő példának állította, hogy Magyarország Burkina Faso esetében is a helyszínen keresi a megoldás lehetőségét. Emlékeztetett Azbej Tristan, a Hungary Helps programért felelős államtitkár közelmúltbeli látogatására, amelynek keretében a helyben segítésről, a menekültválság enyhítéséről tárgyalt az országban.

Burkina Fasóban 2019 folyamán több mint hatvan keresztény hívő és pap esett áldozatul célzott dzsihadista támadásoknak. Legutóbb december 1-jén öltek meg 14 embert egy templomban az ország keleti részében, Hantoukourában. Összesen 520 fegyveres terrortámadás történt ebben az évben az országban, ami többszöröse az elmúlt években tapasztaltaknak.