Hölvényi György: stratégiai előrelépésre van szükség Szíriával kapcsolatban

Stratégiai előrelépésre van szükség Szíriával kapcsolatban, az Európai Unió nem feledkezhet meg a szíriai válságról, a földrengés pedig lehetőséget adott arra, hogy újragondolják a Bassár el Aszad vezette rezsimmel kapcsolatos szankciós politikát - írta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-nek eljuttatott szombati közleményében.

                                                                                                                Hölvényi György az Európai Parlamentben

A kereszténydemokrata politikus, aki humanitárius misszió keretében Szíriában tartózkodik, többek között a februárban bekövetkezett földrengés helyszíneire, Latakiába és Aleppóba látogat el, hogy egyházi vezetőkkel egyeztessen, és felmérje a legsürgetőbb humanitárius szükségleteket, majd tapasztalatai alapján jelentést készítsen a témával foglalkozó európai döntéshozóknak.
    

A februári földrengés után minden a tragédiáról szólt, mára azonban a Szíriára irányuló figyelem szinte megszűnt. Pár hét alatt sokezer áldozatról feledkezett meg a világ.

Aki segíteni akar, az csak nagyon nehezen jut hiteles információkhoz. Nincs megbízható adat arról, hányan sérültek meg a katasztrófában. Nem hallunk róla, mi történt a több mint 77 ezer földönfutóvá vált szíriai családdal. Nem tudjuk, mire lenne szüksége annak 4 millió embernek, akit közvetlenül érintett a földrengés Szíriában. Mindez abban az országban, ahol eddig is 14 millióan szorultak nap mint nap humanitárius segítségre. A tisztánlátás most kulcsfontosságú. Hölvényi György szerint egyértelmű,

ha nem történik változás, a szenvedés, a kilátástalanság súlyosbodni fog és fokozódik az elvándorlás

    A képviselő útja során meglátogatja az aleppói Szent Lajos Kórházat, amely magyar segítséggel épült fel. Emellett, egyeztetéseket folytat Mario Zenari bíborossal, Szíria apostoli nunciusával, továbbá találkozik a jezsuita menekültszolgálat szíriai igazgatójával, valamint katolikus, melkita, örmény, illetve protestáns vallási vezetőkkel, és együtt keresi a megoldás lehetőségeit II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkával. "Az utazás célja, hogy olyan emberekkel találkozhassak, akik valóban képesek tenni és tesznek is a szíriai emberek szenvedésének enyhítéséért" - tette hozzá a politikus.
    "A tőlük kapott hiteles tájékoztatás és a misszión szerzett tapasztalataim alapján jelentést készítek a témával foglalkozó európai döntéshozók számára. A cél mindenek előtt a stratégiai előrelépés. Az Európai Unió nem feledkezhetnek meg a szíriai válságról, a földrengés pedig lehetőséget adott arra, hogy újragondoljuk az Aszad-rezsimmel kapcsolatos szankciós politikát. Módot kell találnunk arra, hogy a szankciók a politikai céljaikat elérjék, de ne fokozzák a szenvedést!" - húzta alá a képviselő.