Jelzőtűz a jövő nemzedék számára

Átadták a Benczúr Gyula Rajziskolát a Nógrád megyei Benczúrfalván, a névadó festőművész halálának századik évfordulóján. A művészeti oktatás és tehetséggondozás mellett alkotóház is működik majd az intézményben.

Az ünnepségen felovasták Kásler Miklós miniszter levelét, aki úgy fogalmazott: azok a diákok, akik itt tanulhatnak, nemcsak a kiváló festő örökösének érezhetik magukat, hanem biztosak lehetnek abban is, hogy meg fognak ismerkedni azokkal az értékekkel, azzal a hittel, amelyek Benczúr életét meghatározták.
Levélben gratulált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Mint írta, nagyszerű kezdeményezés, hogy Benczúr szellemiségével átitatott helyen indul a rajziskola, és valamint méltatta a célt, miszerint a múlt értékeinek tiszteletével fejlesztik a fiatalok tehetségét, esztétikai, művészeti ismereteit, képességeit.
A 25 éve létrehozott Pro Arte et Natura Alapítvány fő célként azt tűzte ki, hogy foglalkozzanak azokkal a nemzeti értékekkel, amelyeket a kommunizmus idején ideológiai okokból szándékosan feledtetni akartak - mondták a társalapítók, Lipthay Erzsébet és férje, Lipthay Antal az eseményen. Mint felidézték: az iskola gondolata 26 évvel ezelőtt merült fel bennük, majd Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő közbenjárására 2018-ban kormányhatározat született a megvalósításról.
    Ferencz Zoltán kuratóriumi elnök elmondta, hogy az alapítvány csaknem húsz éve tart alkotótáborokat, öt éve gyermekrajztábort. Az iskolával egész évben tarthatnak különböző tematikájú tanfolyamokat, de a ház otthont ad az odalátogató alkotóművészeknek is. A Katona József úti épület egy régi tájjellegű, helyi védettségű parasztház helyreállításával, és egy új, modern rész hozzáépítésével készült el.

    Vejkey Imre, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának elnöke beszédében Szent II. János Pál pápát idézve kiemelte:Egy nemzet gazdagsága, mindenekelőtt az őt alkotó emberekben rejlik. Európa politikai térképét nagyhatalmi szinten könnyű átrajzolni, de ténylegesen meglépni a szükséges változásokat, nos, ahhoz már nemzeti vízió, egyéni bátorság és mindenekelőtt hit kell.

Ehhez pedig olyan civil kurázsi, mint amivel mi magyarok rendelkezünk. Mi magyarok, akik a szabadságot szerető népek számára most is egyedüli jelzőtűzként világítunk a liberális diktatúra sötét, sarkköri éjszakájában is. Azért gyűltünk össze itt Benczúrfalván, mert mától újabb jelzőtűzként világít a Benczúr Gyula Művészeti Akadémia Rajziskola. Újabb jelzőtűzként a jövő nemzedék számára. Újabb jelzőtűzként, hogy lássuk: érdemes küzdeni, mint ahogyan azt a festőfejedelem is tette. Érdemes küzdeni az Úr dicsőségére, mint ahogyan azt a Lipthay házaspár, Antal és Erzsébet is tette, azért, hogy ez a keresztény ihletettségű Akadémia megvalósulhasson. És megvalósult, az ő elkötelezett keresztény hitüknek és kitartásuknak köszönhetően. Ezért ünnepelhetünk, ma itt Benczúrfalván!

    Balla Mihály képviselő arról szólt, hogy Benczúr szellemi öröksége erős támaszt és energiát ad, az iskola pedig a következő generáció szellemi, kulturális gondolkodását is alakíthatja.
    Az ünnepségen részt vett Ürmössy György, Benczúr Gyula dédunokája is. A rajziskolát Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke szentelte meg.

    A Szécsényhez tartozó Benczúrfalva (1927-ig Dolány) nevét az ideköltözött és itt elhunyt festőművész tiszteletére vette fel. Benczúr Gyula 1844-ben Nyíregyházán született, és a nógrádi faluban halt meg 1920. július 16-án. Benczúr a történeti, akadémikus festészet jelentős alakja, a millennium időszakának legünnepeltebb művésze, aki múltunk számos nagy pillanatát megörökítette.

Fotó: MTI/Komka Péter

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!