Juhász Hajnalka: A Hungary Helps foglalja össze Magyarország humanitárius segítségnyújtását

Az Országgyűlés decemberi utolsó ülésnapján fogadta el a magyar humanitárius segítségnyújtásról, a Hungary Helps programról szóló törvényt. A program két évvel ezelőtt indult. Egyik alapelve, hogy Magyarország a migrációt helyben szeretné megelőzni és a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ott élő embereknek. Juhász Hajnalka, a Hungary Helps miniszteri biztosa az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a legfontosabb szempont, hogy a magyar kormány felismerte a migráció veszélyét.

Juhász Hajnalka miniszteri biztos, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Külügyi Bizottság alelnöke

Juhász Hajnalka kifejtette: a magyar kormány elsőként mondta ki, hogy nem a problémát kell beengedni Európába, hanem a helyben való segítést kell megvalósítani. A Migrációkutató Intézet közölte a legutolsó adatokat, amik szerint a migráció forrásövezeteiben lévő régiók esetében 2050-re 500 millióval fog növekedni a lakosság. Ezért át kell gondolnunk, hogy ezeket a kihívásokat, amelyek Európára várnak, hogyan oldjuk meg.

Erre adott egy olyan hiteles, kereszténydemokrata választ a magyar kormány, amivel létrehozta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságot, amely felel a Hungary Helps program megvalósításáért - tette hozzá.

Juhász Hajnalka kiemelte: Magyarország jelen van már a humanitárius segítségnyújtás tekintetében Szíriában, Irakban, Libanonban, Egyiptomban. Emellett a nemzetközi fejlesztés, együttműködés is fontos szerepet játszik.

Nagyon fontos azt látni, hogy a magyar emberek munkájának köszönhetően, a gazdasági teljesítményünkkel összhangban nagyobb mértékben szeretnénk részt venni a humanitárius segítségnyújtásban és hiszünk abban, hogy a megelőzés és helyben való segítés lehet az igazi válasz a migráció támogatása helyett - fogalmazott.

Juhász Hajnalka kiemelte: a Hungary Helps foglalja össze Magyarország humanitárius segítségnyújtását. Ezen belül nagyon fontos és kiemelt feladata az államtitkárságnak az üldözött keresztények megsegítése.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: