Juhász Hajnalka: A migrációs válságot csökkenteni kell, helyben kell segítséget nyújtani

A magyar emberek biztonsága és védelme azt diktálja, hogy a migrációs válságot csökkentsék, és a humanitárius segítségnyújtást a helyi közösségekkel együtt valósítsák meg, ezt célozza a parlament által szerdán tárgyalni kezdett Hungary Helps programról szóló törvényjavaslat is - mondta Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján.

Jelezte: létrehoznak a Hungary Helps program keretében egy ügynökséget, amely várhatóan a jövő évben kezdheti meg működését. Juhász Hajnalka kifejtette: az ügynökség egy 100 százalékig állami tulajdonú, közfeladatot ellátó nonprofit zrt. lesz, és tevékenységei közé tartozik annak koordinálása, hogy az adományok a helyi közösségekhez közvetlenül jussanak el.

Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a Külügyi Bizottság kereszténydemokrata alelnöke

Szintén feladata lesz majd a projektek előkészítése, a támogatási-adományozási szerződések bonyolítása, az utánkövetés, valamint a fiatal üldözött keresztények ösztöndíj-programjának a szervezése. Az ügynökség létrehozásához tanulmányozták a V4-es országok ilyen jellegű tevékenységét is - jelezte a kormánypárti képviselő.  
    
A KDNP-s politikus emlékeztetett: a Hungary Helps program kiemelt célja, hogy Magyarország továbbra is keresztény kultúra és ország maradhasson. Rámutatott: hisznek abban, hogy ez a fajta segítségnyújtás alkalmas arra, hogy a migrációs válságra valódi alternatívát, valódi kereszténydemokrata választ adjanak. Az a cél, hogy a segítséget a helyi közösségekhez vigyék és ne a bajt engedje be Európába - fogalmazott Juhász Hajnalka.
    
A KDNP-s képviselő kiemelte a fejlődő országok stabilitását elősegítését is, s fontosnak tartotta, hogy a helyi közösségek érdekeit, igényeit megvizsgálva tudjanak nekik segítséget nyújtani, és megelőzzék, hogy a szülőföldjüket elhagyják, elvándoroljanak. A program elsődlegesen a Közel-Keletre - Szíriára, Irakra és Libanonra - irányul, de vannak afrikai támogatások is - tette hozzá.