Katolikus óvoda és ifjúsági tábor Székelyföldön – a magyar kormány támogatásával

Ifjúsági tábor épül Székelyföldön

Katolikus ifjúsági tábor létesül a Hargita megyei Szelterszfürdőn, a tábornak otthont adó létesítményt pénteken az építkezést meglátogató székelyföldi fiatalok, illetve Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára jelenlétében áldotta meg Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke.

Az egyházi elöljáró megállapította, hogy a – fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában – megvalósuló beruházás a járvány ellenére az ütemterv szerint halad, a létesítményt várhatóan jövő nyáron véglegesen birtokba veheti a főegyházmegye ifjúsága. Kovács Gergely kifejezte reményét, hogy a pálos rend megalapítója, Boldog Özséb tiszteletére emelt épület nemsokára megtelik élettel, hitükben megerősödő, közösségükhöz ragaszkodó fiatalokkal.

Soltész Miklós köszöntőjében arra figyelmeztette az épülő ifjúsági tábor falai előtt összegyűlt fiatalokat: Nyugat-Európában a vallásszabadságot már úgy értelmezik, hogy „le kell mondani minden olyan értékről, ami a teremtett világ lényege”. II. János Pál pápát idézve az államtitkár arra bíztatta a fiatalokat: legyenek az "ellentmondás jelei", vagyis bátran álljanak ki hitükért, értékeikért és azokért, akiket bántanak, akik nem tudnak szólni önmagukért.

Ifjúsági tábor épül Székelyföldön

„Én azt láttam, azt tapasztaltam, hogy ahol ilyen közösséget építenek, ott a nemzet is megmarad, a közösség is megmarad, ezért segít a kormány” – mondta a magyar közmédiának Soltész Miklós. A közösségi termet, kápolnát és 50 személynek szálláshelyet biztosító főépületet tavasszal kezdték építeni. A járvány miatt elmaradt ünnepélyes alapkőletétel helyett most túrázó diákok részvételével mutatták be a létesítményt. A pénteki ünnepségre csíkszeredai és székelyudvarhelyi fiatalok érkeztek, akik útjuk egy részét – Kalibás-kőtől, illetve Lövétéről – gyalog tették meg.

A táborban a főegyházmegye ifjúsági szervezete fogja rendezvényeit, képzéseit, táborait tartani, valamint a főegyházmegye rétegpasztorációs csoportjai, plébániai és lelkiségi közösségei is Szelterszfürdő természetközeli környezetébe vonulhatnak majd vissza feltöltődésre. A magyar kormány első ütemben 150 millió forinttal támogatta az építkezést, a katolikus ifjúsági tábor  befejezésére pedig további 305 millió forintot irányzott elő.

Kibővített katolikus óvodát avattak Gyergyószentmiklóson

A magyar állam támogatásával kibővített katolikus napközis óvodát avattak szombaton Gyergyószentmiklóson.

Katolikus óvoda Gyergyószentmiklóson

A felszegi Munkás Szent József-templom mellett található, a Kós Károly Általános iskola szervezeti kötelékében működtetett óvoda egy 32 millió forintos anyaországi támogatásból megújult, napközis foglalkozást és étkeztetést is lehetővé tevő, kibővített épületben kapott helyet.

A húsz gyermeknek korszerű nevelési és elhelyezési körülményeket biztosító oktatási intézményt Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szentelte fel.

Katolikus óvoda Gyergyószentmiklóson

Az ünnepélyes szalagvágás után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: egy kis óvodai csoportnak is nagy szerepe van abban, hogy a városrészben megmaradjanak a fiatal családok, merjenek gyermeket vállalni, magyarságuk és hitük megtartására, továbbadására nevelni őket.

Úgy értékelte: válaszolni kell azokra az elképesztő törekvésekre, amelyek manapság „a gyermekek életének megrontását, a teremtett világ természetességének átalakítását” célozzák. A magyar kormány egyrészt jogszabályokkal reagál erre, másrészt a támogatási politikával is küzd ellene, az egyházakkal és a Kárpát-medencében élő magyarság vezetőivel összefogva segíti a hit és a magyar kultúra továbbadásában kulcsszerepet játszó magyar óvodákat és tanintézményeket.

„Nemcsak keresztény hívőket nevelnek ezek az iskolák, hanem magyarságukban megmaradó fiatalokat is. Ha ez a kettős cél sikert ér el, márpedig hisszük, hogy sikert fog elérni, akkor a megmaradás is biztosítva lesz” – jelentette ki az államtitkár.

Katolikus óvoda Gyergyószentmiklóson

Soltész Miklós szerint a magyarság nem fogadhatja el, hogy nyugati politikusok és ideológusok „le akarják térdepeltetni”, és azt sem fogadhatja el, ha a nyelvétől, kultúrájától akarják megfosztani. Hozzátette: egy erős kormány a Kárpát-medencében élő magyarokat is meg tudja védeni, és a szomszédokkal is jobb viszonyt tud kialakítani.

Az államtitkár szerint tíz év elteltével Magyarországnak ma már sokkal jobb a kapcsolata szomszédaival és ez annak is köszönhető, hogy a külhoni támogatások nemcsak az ott élő magyarokat gazdagítják, hanem rajtuk és befizetett adójukon keresztül, szakértelmük által a szomszéd államokat is.

Soltész Miklós közölte: Gyergyószentmiklóson a város központi részén található Fogarasy Mihály Műszaki Líceumot is magyar állami támogatásból újítják fel. A magyar kormány korábban 80 millió forinttal segítette a tervek előkészítését és a legsürgősebb munkálatok elvégzését, a továbbiakban pedig több mint egymilliárd forintot fordít a térség szakoktatási központjának számító iskola épületegyüttesének felújítására.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!