A KDNP keresztényüldözésről, környezetvédelemről és a Múzeumok Éjszakájáról is beszélt hétfőn a parlamentben

Napirend előtt, az interpellációk alkalmával és az azonnali kérdések órájában is felszólaltak a kereszténydemokrata országgyűlési képviselők hétfőn a parlament plenáris ülésén.

Vejkey Imre: Jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Vejkey Imre a Kereszténydemokrata Néppárt nevében napirend előtt a keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet és Ezékiel prófétát idézve azt mondta: „Isten őrállókká rendelt bennünket, s mi megfújtuk a kürtöt. Rávilágítottunk arra, hogy a szélsőséges iszlám irányzatok térnyerése a világon mindenütt veszélyt jelent a keresztényekre”. Hozzátette: jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ugyanis a világ 108 országában 215 millió ember szenvedi el az üldözés valamilyen formáját.

Szerinte a magukat jogvédőnek álcázó szervezetek és a balliberális média nem tartja fontosnak, hogy a keresztényüldözésről beszámoljanak. 

Soltész Miklós kereszténydemokrata államtitkár a kormány nevében válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy az összetett probléma súlyosságát három éve lehet érezni, főként a migráció révén. Szólt arról, hogy Magyarország erejéhez mérten segítséget nyújtott az üldözötteknek a például Irakban, Szíriában és Libanonban. 2,5 milliárd forintból templomokat, kórházakat, lakóházakat építettek újjá – ismertette a magyar államnak a közel-keleti keresztények szempontjából nélkülözhetetlen segítségét.

 

Mire koncentrál az agrártárca a környezetvédelemben?

Szászfalvi László (KDNP) interpellációjában aziránt érdeklődött, hogy mire koncentrál az agrártárca a környezetvédelem területén. Mint mondta, a kormány jelentős eredményeket ért el e területen, ezek közé sorolta az élőhelyvédelmi programot, a nemzeti parkok fejlesztését, az éghajlatvédelmet, az energetikahatékonysági programokat. Hozzátette: a mostani uniós ciklusban 60 milliárdot költhet a tárca fejlesztésekre.

Jelentős lépés, a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása, fenntarthatóvá tétele is, s az élelmiszerbiztonság kérdésére jelentős figyelmet fordítottak, fontos ennek fenntartása is – mondta.

Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára válaszában közölte: vissza kívánják adni „a környezetügy rangját”, méltóságát, s ennek első lépése volt az önálló államtitkárság, illetve az, hogy önálló helyettes államtitkárságok jönnek létre a természet- és környezetvédelemre. Jelezte: megkezdték a 2020 utáni időszakra vonatkozó nemzeti környezetvédelmi program kidolgozását. Közölte, a levegő minősége kiemelten kezelendő kérdés lesz, ezért elindult az országos levegőterhelés-csökkentési program kimunkálása. A hiányzó zajtérképek pótlására a kormány forrást biztosított, ez a munka is megkezdődött. Emellett a tájvédelmet szabályozó első hazai jogszabály megalkotását ígérte az államtitkár.  
Szászfalvi László az államtitkári választ elfogadta.

 

Miként jelenik meg a családok témája a Múzeumok éjszakáján?

Rétvári Bence, Földi László és Harrach Péter
Kereszténydemokraták egymás közt: Rétvári Bence, Földi László és Harrach Péter frakcióvezető

A kereszténydemokrata Földi László azonnali kérdésében azt tudakolta az emberi erőforrások miniszterétől, hogy miként jelenik meg a családok tematikája az e hétvégi Múzeumok éjszakáján, amit „a közgyűjteményi szakma legkreatívabb ötletbörzéjének” nevezett.

Az anyagi boldogulás mellett a családi élet részét kell képeznie a kulturális élmény átélésének, az együttes rácsodálkozás semmi máshoz nem hasonlító érzésének – fogalmazott.

Válaszában Rétvári Bence (KDNP), a tárca parlamenti államtitkára megjegyezte: a részt vevő 400 intézmény félezer helyszínen várja az érdeklődőket, akik az utóbbi években mintegy 400 ezren vettek részt a múzeumok egy újabb arcát családbarát módon bemutató eseményen.

A családok évében a családok vannak a Múzeumok éjszakája középpontjában – jelentette ki az államtitkár, aki viszontválaszában később arról beszélt: ez az esemény arra is alkalmas, hogy olyanokat vonzzon a múzeumokba, akik az év más napjain nem látogatnak el oda.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!