A KDNP támogatta az Alaptörvény módosítását

A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja és megszavazza szerdán az alaptörvény hetedik módosítását – mondta Harrach Péter frakcióvezető még a voksolás előtt tartott sajtótájékoztatón.

Harrach Péter

A kisebbik kormánypárt politikusa kifejtette: támogatják a módosítás határvédelemre és a közterület tisztaságára, rendjére vonatkozó, vitatott pontjait is. Nyugodt szívvel mondanak igent a változásokra – jelezte. Mint mondta, a határvédelem az önvédelem kötelezettségét jelenti hazánk és Európa felé. Egyúttal felelősséget éreznek a valódi üldözöttekért is, azaz egyszerre érvényesül az önvédelem és a bajba jutottak iránti felelősség – tette hozzá a frakcióvezető.

Harrach Péter kitért arra is, hogy a közterület rendje és tisztasága „minden normális magyar ember szerint védendő”. Ugyanakkor a hajléktalanokat nem egy személytelen ügy részeseiként, hanem emberekként kívánják kezelni. Összetett ügyről van szó, és a megoldáshoz a hajléktalanszállók mellett az egészségügyi intézményrendszerre is szükség van, egyénre szabott, differenciált intézkedéseket kell tenni. 

Szászfalvi László

 

Szászfalvi László a kereszténydemokrata képviselőcsoport frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: számukra a keresztény kultúra nagyon fontos és meghatározó, enélkül nincs Európa és nincs Magyarország. Amikor a keresztény kultúra alkotmányos védelméről beszélnek, akkor nem a keresztyén hitről, vallásról, egyházról, teológiáról van szó, és nem szeretnének semmilyen hitvitát gerjeszteni.

A szólás- és véleménynyilvánításnak mindenfajta alkotmányos védelme jelenleg is megtalálható az alaptörvényben – emelte ki.

Hozzátette: egy két évezredes hagyományról van szó, amelynek része a demokrácia, a jogállam kialakulása, az az együttélési mód is, amely mindennapos. Kitért a férfiak és nők egyenjogúságára, a szabadság és a felelősség harmóniájára is, majd kiemelte: nemcsak őrizni kell a keresztény kultúrát és büszkének lenni a keresztény értékekre, hanem meg is kell védeni azokat minden alkotmányos eszközzel.

A törvényhozás 159 igen, 5 nem szavazattal fogadta el a módosítást a kormány kezdeményezésére, amely szerint az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.